İsrail başbakanının üst düzey bir güvenlik danışmanı bölgede devam eden askeri harekatın yedi ay daha süreceğini öngörüyor.
YDH- Lübnan merkezli el-Meyadin kanalının bildirdiğine göre, rejimin başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi bir açıklama yaptı.
İsrail'in Kan devlet radyosuna verdiği demeçte Hanegbi, Gazze'deki savaşın 2024 yılına kadar süreceğini belirtti.
Her ne kadar İsrail rejimi hiçbir hedefini şu ana kadar gerçekleştirememiş olsa da, Hanegbi, Hamas ve Filistin İslami Cihad'ın yok edilmesi olmak üzere başarılarını pekiştirmeyi amaçladıklarını açıkladı.
Bu açıklama, İsrail işgal ordusunun kısa bir süre önce yoğun nüfuslu Refah bölgesine yönelik bir işgal başlattığı sırada geldi.
Açıklama sırasında, Gazze'nin güneyine yardım ulaştırmakla yükümlü iki geçiş noktası olan Refah ve Kerem Ebu Salim geçişleri de kapatılmıştı.
Üst düzey İsrailli askeri yetkililer, Refah'ın kontrolünü ele geçirmenin çok önemli olduğunu söylüyorlar.
Netanyahu, sekizinci ayına yaklaşan bu uzun ve yıkıcı savaşta “mutlak bir zafer” elde etmek için yoğunlaşmış durumda.
İsrail güçleri işgalin ilk zamanlarında Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirerek tesislerin yıkılmasına yol açmıştı.
Daha sonraki süreçte, işgal güçleri, Mısır'ı güney Gazze'den ayıran 13 kilometrelik bir sınır olan Selahaddin Koridoru boyunca ilerlemeye devam etti.
Siyonist varlığın hedefi, Direniş'in tüneller aracılığıyla silah elde etmesinin tüm yollarını ortadan kaldırmaktı.
Başbakanın üst düzey yardımcısına göre İsrail ordusu şu anda Gazze içindeki Selahaddin Koridoru'nun %75'ini (9 km) ele geçirdi.
Zamanı geldiğinde bölgenin tamamını kontrol altına almayı planlayan işgal güçleri, silah giriş çıkışının bir şekilde önlenmesi için Mısır ile işbirliği yapmayı umuyor.
Buna rağmen, Kahire, kendi topraklarından Gazze'ye silah kaçırıldığı iddialarını yalanladı.
''Hiçbir yer güvenli değil''
Refah, geçtiğimiz 10 gün içinde savaşın başlamasından bu yana İsrail'in en şiddetli bombardımanına tanık oldu.
İşgal ordusu, el-Mevasi'deki çadır kentte yaşayan ailelere yönelik bir dizi katliam gerçekleştirdi.
El-Meyadin'e göre, binlerce Filistinlinin zorla yerlerinden edildiği bu bölgenin bombalanması sonucu 40'tan fazla Filistinli hayatını kaybetti.
Refah'tan kaçan Filistinlileri "güvenli bölge" olduğu iddiasıyla el-Mevasi'ye taşımaya zorlayan işgal ordusu, katliamda ölenlerin çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtti.
İsrail'in insalığa karşı işlediği suçlar, katledilen çocukların ve yakılan cesetlerin görüntüleriyle birlikte küresel öfkeye sebep oldu.
Bu görüntüler, rejimin en yakın müttefikleri dahil olmak üzere geniş çapta kınamaya yol açtı.
Rejim güçleri Refah şehrine kadar ilerledi ve tanklar kalabalık yerleşim bölgelerine ve sokaklara girdi. Yoğun hava saldırıları ve bombardımanlar başladı.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) bu hafta başında yaptığı açıklamada, son üç hafta içinde yaklaşık bir milyon Filistinlinin Refah'tan kaçmak zorunda kaldığını duyurdu.
Yardım kuruluşu, Refah'tan göçün “gidecek güvenli bir yer olmadığı için ve bombardımanlar, yiyecek ve su eksikliği, atık yığınları ve uygun olmayan yaşam koşullarının ortasında yaşandığını” vurguladı.
''Zar zor çalışan bir hastane''
Pazartesi günü Refah'taki Kuveyt İhtisas Hastanesi, kapısının hemen dışında gerçekleşen bir İsrail saldırısında iki sağlık personelinin hayatını kaybetmesi üzerine faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.
Hastanenin müdürü Dr. Şuayb el-Hams, “İsrail işgal güçlerinin Refah'taki askeri operasyonlarını genişletmesi ve hastane ve çevresine yönelik tekrarlanan ve kasıtlı saldırıları” nedeniyle faaliyetlerini askıya aldıklarını duyurdu.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı da Salı günü yaptığı açıklamada Refah'taki altı hastane ve tıbbi tesisin hizmet dışı bırakıldığını bildirdi.
Kuveyt hastanesine ek olarak bakanlık, Refah'ın en büyük hastanesi olan el-Neccar hastanesi, şehrin iki sahra hastanesi, Endonezya sahra hastanesi ve Ebu el-Velid Merkez Kliniği'nin de hizmetini durdurduğunu ekledi.
Bu hafta başında Reuters ve AFP'ye konuşan Dünya Sağlık Örgütü'nün Gazze ve Batı Şeria temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn, “İsrail saldırısı devam ederse Refah'taki son hastaneyi de kaybedeceğiz” dedi.