ABD Temsilciler Meclisi’nden UCM'ye yaptırım

img
ABD Temsilciler Meclisi’nden UCM'ye yaptırım YDH

ABD Temsilciler Meclisi, İsrailli liderlere tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım öngören tasarıyı kabul etti.




YDH- ABD'nin önde gelen gazetelerinden Politico’da yer alan haber göre, ABD Temsilciler Meclisi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve hükümetindeki diğer yetkililer hakkında tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yaptırım uygulanmasını amaçlayan yasa tasarısını kabul etti.

Temsilci Chip Roy (R-Tx) tarafından sunulan ve 60'tan fazla Cumhuriyetçinin de ortak imza attığı söz konusu tasarı, 42 Demokratın desteğiyle 247'ye karşı 155 oyla kabul edildi.

Meclis'in yeni yasası, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin “korunan” herhangi bir kişiyi soruşturmak, tutuklamak, gözaltına almak veya yargılamak için herhangi bir girişimde bulunması halinde, Başkan'ın UCM'nin bu eylemlerine karışan yabancılara yaptırım uygulayacağını belirtiyor.

Yaptırımlar arasında mülklerin bloke edilmesi, ICC eylemlerine karışan yabancıların ABD vizesi için kabul edilmemesi ve mevcut vizelerinin iptal edilmesi yer almakta. Yasa ayrıca, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası'nın 206. bölümü uyarınca ekonomik cezalar da getirmekte.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Başkanı Michael McCaul (R-Texas) kürsüde yaptığı konuşmada “Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkisini aştı ve tehlikeli bir emsal oluşturdu” dedi ve şöyle devam etti: “İsrail'e karşı açılan dava temelsizdir.”

Bu tasarının yasalaşmasının “pek olası görünmediğini” söyleyen Politico, “Biden yönetimi yaptığı açıklamada tasarıya “şiddetle karşı çıktığını” ve “İsrail'i savunmanın daha etkili yolları olduğuna” inandığını söyledi ancak açıkça veto tehdidinde bulunmadı.” dedi.

Haberde, birçok Demokrat’ın, “taslağıyla ilgili endişelerini dile getirseler ve Demokratların kontrolündeki Senato'dan geçme şansı olup olmadığını sorgulasalar da sonuçta yasayı desteklediği” belirtildi.

Politico, Temsilci Debbie Wasserman Schultz’un (D-Fla.) şu ifadelerine yer verdi: “Cumhuriyetçilerin, iki partili olması için bizimle daha yakın çalışmasını tercih ederdim ama bu sadece sürecin ilk adımı. Ancak UCM'nin kesinlikle sorumlu tutulması gerekiyor. Bu çok çirkin ve korkunç.”

Politico, ABD Dış İlişkiler Komitesi'nin en üst düzey Demokrat üyesi olan Temsilci Gregory Meeks’in (NY), salı sabahı partinin kapalı kapılar ardındaki grup toplantısında yasaya karşı konuştuğunu bildirdi. Meeks’in kısa bir mülakatta tasarının “tehlikeli bir şey” olduğunu çünkü “ABD'nin müttefiki olan ülkelerin liderlerine yaptırım uygulanmasına yol açabileceğini” söylediği aktarıldı.

Senato Dış İlişkiler Başkanı Ben Cardin’in (D-Md.) ise Temsilciler Meclisi ve Senato milletvekillerinin UCM'yi “geri püskürtmek” için iki partili bir çaba üzerinde çalıştıklarını ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen yasanın bu çabaya zarar vereceğini söylediği kaydedildi.

POLITICO'ya kısa bir mülakat veren Cardin, “Açıkçası iki partili bir anlaşmaya varmamız artık çok daha zor olacak” dedi.

Yaklaşık bir hafta önce bazı basın organları tarafından, İsrail yanlısı bazı ABD’li senatörlerin, UCM’yi ‘Lahey İşgal Kanunu’ ile tehdit ettikleri bildirilmişti.

The Middle East Eye, 12 ABD senatörünün, UCM Başsavcısı Karim Han'a 24 Nisan'da bir mektup gönderdiklerini ve bu mektupta “İsrail liderliğinin tutuklanması için bir emir çıkarırsanız, bunu yalnızca İsrail'in egemenliğine değil, ABD'nin egemenliğine de bir tehdit olarak yorumlayacağız. Ülkemiz, Amerikan Hizmet Üyelerini Koruma Yasası'nda bu egemenliği korumak için ne kadar ileri gideceğimizi gösterdi” ifadelerini kullandığını bildirmişti.