İsrail medyası: Hizbullah bilinenden daha güçlü

img
İsrail medyası: Hizbullah bilinenden daha güçlü YDH

İsrail medyası Hizbullah’ın Celile’deki Horfiş yerleşim birimini hedef aldığını bildirerek bunun Hizbullah’ın İsrail ile geniş çaplı bir çatışmaya hazırlandığı anlamına geldiğini belirtti.




YDH- Hizbullah’ın işgal altındaki Filistin’in kuzeyinde İsrail mevzileri ve yerleşim birimlerine karşı yürüttüğü askeri operasyonlar tırmanırken, son olarak Hizbullah’ın Horfiş yerleşim biriminde işgal güçlerine karşı yürüttüğü operasyon İsrail medyası tarafından “acımasız” olarak nitelendirildi.

Konuya ilişkin İsrail Yedioth Ahronoth gazetesi, savaşın başlamasından bu yana Hizbullah'ın, İsrail istihbaratının bildiklerini aşabilecek büyüklükte bir silah cephaneliğinin varlığına işaret edebilecek oranı kullandığını bildirdi.

Gazete, Hizbullah’ın Demir Kubbe ve elektronik harp gibi aktif ve yumuşak savunma sistemlerini baypas edebilen silahları tercih ettiğini bildirdi.

Yedioth Ahronoth, roketler ve havan toplarına alternatif olarak, bu silahların geliştiğini, eskisinden daha uzun menzilde kullanıldığını ve eskisinden daha isabetli olduğunu belirtti.

Horviş’te, hedefin büyük bir hassasiyetle seçildiği kaydedilirken, ilk İHA’nın patladığını, ikincisinin ise havada onlarca güvenlik ve kurtarma personelinin bölgede toplanmasını beklediği bildirildi.

Yediot Ahronot, iki İHA’nın da herhangi bir uyarı ya da engelleme olmadan ve İsrail ordusunun tespit cihazları tarafından tespit edilmeden sınırı geçerek Horviş’e ulaştığını yazdı.

Hizbullah’ın İHA’larının yavaş ve alçaktan uçtuğunu ve radar izi bırakmadığını belirten gazete, “Yerlerini tespit etmek ya da haklarında bir uyarıda bulunmak zor” ifadelerine yer verdi.

Gazete son operasyonun, Hizbullah'ın son 8 ay içinde Celile bölgesini sadece "sakinlerinden" boşaltılmış bir araziye değil, aynı zamanda silahlarını geliştirme ve test etme laboratuvarına dönüştürdüğünü kanıtladığını belirtti. Haberde, “Bu, İsrail ile geniş çaplı bir çatışmaya daha iyi, daha hassas ve daha ölümcül bir şekilde hazırlanmaya yönelik bir amaç taşıyor” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan İsrail Kanal 13 TV’ye konuşan İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert, Hizbullah'ın İsrail'e bugüne kadar verdiğinden daha fazla zarar verme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Olmert, savaşı sona erdirmenin yolunun ABD-Fransa arabuluculuğunda Lübnan hükümetiyle müzakerelerden geçtiğini savunarak, İsrail hükümetindeki aşırılık yanlılarının “Yecüc ve Mecüc savaşı” istediğine dikkat çekti.

Olmert, Gazze’deki savaşın bugün sona ermesi gerektiğinin altını çizerek, “Şu anda İsrail’in Refah’taki operasyonu sürdürerek ödediği korkunç bedele eşit olabilecek öngörülebilir bir başarı yok” dedi.

Olmert ayrıca, İsrail’in dünyadaki konumunun “aşınmaya” başladığını vurguladı.

Kanal 13’ün askeri işler muhabiri ise Hizbullah’ın operasyonunun, Hava Kuvvetleri ve Kuzey Komutanlığı’nın Horviş saldırısından sonra İHA’ları tespit etme, durdurma ve etkisiz hale getirme kabiliyetleri hakkında bir dizi zor soruyu gündeme getirdiğini söyledi.

İsrail Kanal 12’ye demeç veren işgal askeri istihbarat birimi AMAN’ın eski başkanı Tamir Hayman, kuzeyde yaşananların “çok tehlikeli”  olduğunu vurgulayarak “Kuzeyden göç Hizbullah’ın en büyük başarısıdır” dedi.