Hizbullah’tan bugüne kadar benzeri görülmemiş saldırı

img
Hizbullah’tan bugüne kadar benzeri görülmemiş saldırı YDH

Hizbullah, işgal altındaki Filistin'in kuzey bölgesinde çok sayıda askeri üssü hedef alan onlarca füze ve insansız hava aracını içeren koordineli bir saldırı başlattı.




YDH- İsrail medyasının bildirdiğine göre, Lübnan'dan fırlatılan füzeler nedeniyle işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde 15 yangın çıktı.

İsrail medyası, Filistin'in kuzeyindeki askeri hedeflere karşı insansız hava araçları ve füzelerle ortak bir saldırının yarım saat boyunca nasıl devam ettiğini anlattı.

El-Meyadin, kuzey bölgesine büyük bir roket yaylım ateşi açıldığını bildirdi ve "Lübnan'dan atılan roketlerin savaşın başından bu yana roket türü ve sayısı bakımından en büyüğü olduğunu" vurguladı.

Eş zamanlı olarak İsrail medyası Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine 160 roketlik büyük bir saldırı düzenlediğini ve askeri araştırma ve geliştirme şirketi Rafael Advanced Defense Systems'a doğrudan bir saldırı başlattığını bildirdi.

İsrail medyasına göre, saldırının ardından Lübnan sınırına 10 kilometre mesafedeki kasabalara sığınaklara girmeleri ve kapalı alanlarda kalmaları talimatı verildi.

El-Meyadin, İsrail medyası tarafından bildirilen büyük roket yaylım ateşinin İsrail askeri hedeflerine atıldığını ve 10 dakika boyunca devam ettiğini vurguladı.

İsrail medyası, kuzeydeki Kibbutz Yarun'daki binalardan birinde doğrudan hasar meydana geldiğini ve füze atışlarının ardından işgal altındaki Golan ve Yukarı el-Celil bölgesinde 15 yangının çıktığını doğruladı.

Roş Pinna ve Şamir yerleşim bölgelerine de roketler düştü ve okulların eğitim faaliyetleri durdurma talimatı aldığı Safad'da tam bir isabet kaydedildi.

İsrail medyası ayrıca, Lübnan'dan atılan roketlerin ardından işgal altındaki Golan'da bulunan Katzrin yerleşiminde çok sayıda yaralı olduğunu bildirdi.

El-Meyadin'in Güney Lübnan'daki muhabiri, Lübnan'dan yukarı Celil ve işgal altındaki Suriye Golan'ına doğru roket salvoları atıldığını bildirdi.

İsrail rejiminin Cuya kasabasında gerçekleştirdiği suikasta yanıt çerçevesinde, İslami Direniş, füzeler ve insansız hava araçlarıyla birleşik bir saldırı başlatarak Katyuşa ve Felak füzeleriyle 6 kışlayı ve askeri bölgeyi hedef aldı: Zaura kışlası, Keyla kışlası, Yoav kışlası, Katsavya üssü, Nafah üssü ve Beit Hillel'deki Sahil taburu.

Hizbullah askeri medyası da bir açıklama yaparak, İslami Direniş'in bugün birleşik bir operasyonla çok sayıda İsrail askeri üssünü vurduğunu duyurdu.

Hizbullah'ın askeri medyasının bildirdiği operasyonlar şunlar:

İslami Direniş, füzeler ve insansız hava araçlarıyla birleşik bir saldırı başlatarak Katyuşa ve Felak füzeleriyle 6 kışlayı ve askeri bölgeyi hedef aldı: Zaura kışlası, Keyla kışlası, Yoav kışlası, Katsavya üssü, Nafah üssü ve Beyt Hillel'deki Sahil taburu.

Eş zamanlı olarak Hava Kuvvetleri savaşçıları, birkaç saldırı İHA’sı filosuyla David Üssü'ne (Kuzey Bölge Komutanlığı karargahı), Mishar Üssü'ne (suikastlardan sorumlu Kuzey Bölgesi ana istihbarat karargâhı) ve Katsavia'ya kışlasına (210. Golan Tümeni 7. Düzenli Zırhlı Tugayı'nın karargahı) hava saldırısı başlattı. Hedefler isabetli bir şekilde vuruldu.

Cuya kasabasında İsrail rejiminin gerçekleştirdiği suikasta yanıt verme çerçevesinde, İslami Direniş Hava Kuvvetleri savaşçıları bugün ikinci kez bir saldırı İHA’sı filosuyla Mişar üssündeki istihbarat merkezlerini hedef alan bir hava saldırısı başlattı. Savaşçılar aynı zamanda, Katsavia kışlasına da ikinci kez başka bir saldırı İHA’sı filosuyla hava saldırısı düzenlediler ve hedeflerini isabetli bir şekilde vurdular.

İsrail güçlerini izledikten sonra bir Hummer askeri aracının Kudüs (Yeftah) Joshua Üçgeni'ne varması üzerine, İslami Direniş savaşçıları 13 Haziran Perşembe günü öğleden sonra saat 17:30'da güdümlü füzeyle onu hedef aldılar ve tam isabetle vurdular. Araç yok edildi ve içindekiler öldü ve yaralandı.

İslami Direniş savaşçıları, 13 Haziran Perşembe günü saat 17.50'de Ruvaysat el-Karn bölgesini füzelerle hedef aldı ve tam isabetle vurdu.

Yar’un Vadisi'ndeki düşman askerlerinin konumlanma noktası güdümlü füzelerle hedef alındı ve tam isabetle vurularak rejim askerleri öldürüldü ve yaralı bırakıldı.

Bugün saat 19:30'da Doviv Ormanı'ndaki İsrail askerlerinin konuşlandırılmasını füzelerle hedef aldı ve tam isabetle vurdu.

Saat 20:00'de, Ramsa ve es-Semaka mevkileri civarında konuşlanan İsrail düşman askerlerini füzelerle hedef aldı ve tam isabetle vurdu.

Saat 20:41'de Natu’a ormanındaki İsrail askerlerinin konuşlandırılmasını füzelerle hedef aldı ve tam isabetle vurdu.

Saat 20:41'de, Adasir ormanındaki İsrail askerlerinin konuşlandırılmasını füzelerle hedef aldı ve tam isabetle vurdu.

Saat 21:05'te Admit Ormanında İsrail askerlerinin konuşlandırılmasını top mermileriyle hedef aldı ve tam isabetle vurdu.

Bir Hizbullah kaynağı, bugünkü birleşik operasyon hakkında el-Cezire'ye şunları söyledi:

“Celile ve işgal altındaki Golan'da 15 İsrail askeri bölgesine aynı anda saldırdık. Hedeflenen İsrail askeri bölgelerine doğru 30 saldırı İHA’sı fırlattık. Celile ve işgal altındaki Golan'daki İsrail mevzilerine 150 füze ateşledik.

Bugün gerçekleştirdiğimiz saldırı, 8 Ekim'den bu yana en büyük ve kapsamlı olanıdır. Birleşik saldırı, İsrail'i caydırmayı ve komutan Talib Abdullah'a düzenlenen suikasta yanıt vermeyi amaçlıyor.

Kuzey bölgesi komutanlığının Golan'daki Davud Üssü olarak bilinen karargâhını ve suikastlardan sorumlu olan İsrail istihbaratının kuzey bölgesindeki karargâhını vurduk. Ayrıca, İşgal altındaki Golan'da Yedinci Düzenli Zırhlı Tugay'ını hedef aldık.”

Hizbullah'ın bugünkü operasyonlarını değerlendiren Hizbullah ve Direniş Ekseni uzmanı Emel Saad da “Hizbullah'ın bugün İsrail'e yönelik hızlı ve yıkıcı, çok yönlü saldırısının, 2006 Savaşı'ndan bu yana benzeri görülmemiş bir saldırı olduğunu.” söyledi.

Saad, Hizbullah tarafından gerçekleştirilen bu saldırının “üst düzey komutanı Ebu Talib'e düzenlenen suikasta bir yanıttan çok daha fazlası gibi göründüğünü” belirtti.

Saad şöyle devam etti: “Bu saldırının büyüklüğü ve yoğunluğu, Hizbullah'ın İsrail'e karşı havadan caydırıcılık oluşturma yönündeki son girişimleriyle birleştiğinde, hareketin İsrailli karar alıcıların rasyonelliğini kabul etmediğini veya İsrail tarafından başlatılacak topyekün bir savaş olasılığını imkan dahilinde gördüğünü gösteriyor.

Bu sebeple, Hizbullah'ın bugünkü saldırısı sadece Talib’e yönelik suikasta karşı cezai bir misilleme ya da Hamas'ın konumunu güçlendirerek ateşkes görüşmelerindeki çıkmazı kırma amaçlı zorlayıcı bir saldırı değildi. Aynı zamanda, öncelikle İsrail'i bu saldırılara girişmekten caydırmayı amaçlayan ve yıkımın karşılıklı olacağının garantisini veren bir saldırıydı.”

 



Makaleler

Güncel