ABD, Yemen füzelerini durdurmak için servet harcadı

img
ABD, Yemen füzelerini durdurmak için servet harcadı YDH

ABD istihbaratına göre, Kızıldeniz üzerinden yapılan konteyner taşımacılığı şubat ortasından bu yana yaklaşık %90 oranında düşerek küresel deniz ticaretinin %10-15'ini sekteye uğrattı.




YDH- Axios, Yemen operasyonlarının uluslararası ticaret üzerindeki etkisini detaylandıran ve Yemenlilerin insansız hava araçları ve füzeler kullanarak hayati bir ticari su yolunu rehin aldığını vurgulayan yakın tarihli bir ABD istihbarat raporuna değindi.

Raporda ayrıca, ABD ve müttefikleri, Yemen'in Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki saldırılarını durduramadıkları için eleştiriliyor.

Rapora göre, bu operasyonlar 65'ten fazla ülkeyi etkileyerek ve büyük denizcilik ve enerji firmalarının operasyonlarını bölgeden uzaklaştırmalarına yol açarak önemli ekonomik maliyetlere neden olmakta.

Kızıldeniz üzerinden yapılan konteyner taşımacılığı şubat ortasından bu yana yaklaşık %90 oranında düşerek küresel deniz ticaretinin %10-15'ini sekteye uğratırken, aynı dönemde gemi geçişlerine ilişkin sigorta primleri de gemi değerlerinin %1'ine yükseldi.

Afrika çevresindeki alternatif rotalar 11 bin deniz mili ekliyor ve iki haftaya kadar seyahat süresi ve ortalama 1 milyon dolarlık yakıt gerektiriyor.

Geçen yılın sonlarında başlayan saldırılar hem ticari hem de askeri İsrail bağlantılı gemileri hedef aldı ve kasım ile mart ayları arasında bir düzineden fazla ticari geminin vurulmasıyla sonuçlandı.

Birkaç gemi kaçırma girişiminin de rapor edildiğine dikkat çeken rapor, Mart ayında 21 bin metrik ton gübre taşıyan İngilizlere ait Rubymar adlı kargo gemisinin batmasının olası ekolojik felaketlere ilişkin endişeleri arttırdığını vurguluyor.

Raporda, ABD Donanması’nın bölgedeki balistik füzelere, gemileri hedef alan seyir füzelerine ve patlayıcı insansız hava araçlarına karşı mühimmat için 1 milyar dolar harcadığı belirtiliyor.

Demokrasileri Savunma Vakfı'ndan Behnam Ben Taleblu Axios'a verdiği demeçte çatışmanın askeri olduğu kadar siyasi bir sorun olduğunu ve İran'ın Yemen'deki operasyonlara müdahil olduğunu iddia etti.

Fakat İranlı yetkililer Yemen'deki operasyonlara hiçbir şekilde dahil olmadıklarını birçok kez tekrarladılar. AB dış politika şefi Josep Borrell de Ensarullah'ın "oldukça özerk" olduğunu söylemişti.

Associated Press (AP) de Amerikalı askeri komutanlar ve uzmanlara dayandırdığı haberinde, Kızıldeniz'deki İsrail çıkarlarını korumak için ABD öncülüğünde yürütülen harekâtın, donanmanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı "en yoğun" deniz savaşına dönüştüğünü bildirmişti.



Makaleler

Güncel