İsrail'de müttefikler düşman oldu

img
İsrail'de müttefikler düşman oldu YDH

İsrail siyasi çevrelerinde derinleşen bölünmeleri vurgulayan önemli bir gelişme olarak, aşırı sağcı müttefikler arasında hararetli bir söz savaşı patlak verdi.




YDH- El-Meyadin'e göre, İsrail hükümeti içindeki bölünme, Polis Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich arasında patlak veren söz düellosuyla derinleşti. 

Pazar günü Ben-Gvir, seçim müttefiki Smotrich'e kişisel saldırılardan kaçınması çağrısında bulundu. 

Bu çağrı, aşırı sağcı kabine üyesi Smotrich'in Ben-Gvir'i "Arap İsrail toplumundaki şiddeti engelleyememekle" suçlamasının ardından geldi. 

Ulusal dindar Makor Rishon gazetesi ve Kudüs Teknoloji Koleji'nin ortak sponsorluğunda düzenlenen bir konferansta konuşan Smotrich, İran'ın Arap toplumlarını "yüz binlerce yasadışı silahla" doldurarak "İsrail'i" istikrarsızlaştırmaya çalıştığını iddia etti. 

Smotrich ayrıca yetkilileri de eleştirerek "bu riski önceden etkisiz hale getirmek için gerekenleri yapmaktan çok uzak olduklarını" belirtti.

"Bu konuda polis ve bu işle görevlendirilenler tamamen başarısız oldular" diyen Ben-Gvir, meselenin "güvenlik birimlerine silah sağlanarak çözülemeyeceğini" savundu.

Ben-Gvir ise Smotrich'e cevaben yaptığı açıklamada "Tüm çocuklarımız cephede birleştiğinde biz de birlik olmalı ve kişisel saldırılara sürüklenmemeliyiz" dedi.

Ben-Gvir, "Maliye Bakanı'nın sözleri nedeniyle solcular sevinçten ellerini ovuşturuyor." dedi. 

"Soldan ve ne yazık ki ortaklarımızdan gelen saldırılara rağmen, güvenlik timleri projesine ve yerleşimcilere silah dağıtımına devam edeceğiz" diyen Ben-Gvir, 7 Ekim'den bu yana 100 binden fazla silah ruhsatının onaylandığına atıfta bulundu.

Smotrich, Ben-Gvir'i eleştirmenin yanı sıra hükümetin Batı Şeria'daki bazı karakolları yasallaştırma ve Filistin Yönetimi'ne yaptırım uygulama kararını da savundu. 

Eylemlerinin, "İsrail Devleti için acil ve varoluşsal bir tehlike" oluşturacağını savunduğu bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi amaçladığını açıkladı.

"İran rejiminin İsrail Devleti'ni konvansiyonel olarak yok etmek için düzenli bir planı olduğunu" iddia ederek, Batı Şeria'da kurulacak bir Filistin devletinin "Gazze'yi 20 kat büyüteceğini ve topografik ve coğrafi olarak tüm İsrail Devleti'ne hakim bir alana yerleştireceğini" vurguladı.

"Batı Şeria'daki Araplar, Tanrı korusun, birkaç saat içinde Kfar Saba'yı Kfar Aza'ya, Ra'anana'yı Be'eri'ye, Netanya'yı Nahal Oz'a ve Tel Aviv'i Sderot'a dönüştürebilirler" diye ekleyen Smotrich, Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'ne geri dönmesini isteyen Benny Gantz ve Gadi Eisenkot gibi politikacılara yüklendi.

'İsrail' iç savaşa doğru mu gidiyor?

İsrail'in 7 Ekim'de yaşadığı utancın ardından, İsrail kamu kurumlarının farklı sektörlerinde, güvenlik aygıtında, askeri aygıtta, İsrail koalisyon hükümetinde ve son olarak da müttefikler arasında eski anlaşmazlıklar ortaya çıkmaya başladı.

Bu çekişmelerin başında, bir yanda aşırı sağcı bakanlar ve Binyamin Netanyahu arasındaki çatışmalara, diğer yanda ise her biri farklı nedenlerle İsrailli yetkililerin telaşına sahne olan güvenlik ve askere alma konuları geliyor. 

Netanyahu ve aşırı sağcı müttefikleri, Benny Gantz'ın başını çektiği "Devlet Kampı" hareketi, diğer muhalefet partileri, İsrail Güvenlik Bakanı Yoav Gallant ve Halevi'nin yanı sıra kendi ittifaklarının üyeleri arasında da zaman zaman çatışmalar yaşadı. 

Artan krizler Netanyahu'yu, Bakan Gantz ile yaşadığı anlaşmazlığın ve Ultra-Ortodoks Yahudilerin askere alınması konusunda Gallant ile yaşadığı kamuoyu önündeki anlaşmazlığın ardından İsrail savaş kabinesini lağvetmeyi düşünmeye itti.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Cuma günü Savaş Kabinesi'nde Smotrich ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi arasında "alışılmadık" bir anlaşmazlık ve çatışma ortaya çıktı. 

Israel Hayom gazetesine göre Smotrich, 7 Ekim'de Aksa Tufanı Operasyonu sırasında işgalin uğradığı başarısızlıktan Halevi'yi sorumlu tuttu. 

Smotrich, "6 Ekim'de uyuyan biz değildik" diyerek Halevi'yi ihmalkârlıkla suçlarken, Halevi yüksek sesle ve öfkeyle Smotrich'in sözlerini geri almasını istedi. 

El-Meyadin ayrıca kuzey İsrail yerleşimlerinin liderleri ile İsrail hükümeti arasında süregelen çatışmanın son durumunu aktardı. 

Lübnan'daki İslami Direniş'in ağır bombardımanı nedeniyle işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde meydana gelen son yangınlar nedeniyle daha da şiddetlendi. 

Buna ek olarak, "İsrail "deki hükümet karşıtı gösteriler, İsrailli yerleşimci topluluklar arasındaki bölünmeleri daha da vurgulayarak, siyasi huzursuzluktan iç savaşa olası bir geçişle ilgili endişeleri artırdı. 

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun 18 Haziran'da "İsrail"de bir iç savaş çıkmayacağına dair güvence vermesine rağmen, mevcut durum bunun aksini gösteriyor.



Makaleler

Güncel