Dindar Yahudilerin boykotu El Al’ı tehdit ediyor

img
Dindar Yahudilerin boykotu El Al’ı tehdit ediyor YDH

SAAF-İsrail'de, dinen çalışılması yasak olan Şabat'ta uçtuğu için, ülkenin dindar toplumu




SAAF-İsrail'de, dinen çalışılması yasak olan Şabat'ta uçtuğu için, ülkenin dindar toplumu tarafından boykot edilen ulusal havayolları El Al, sonunda dindar Yahudilerle uzlaştı.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre El Al şirketiyle ülkenin Haredim adı verilen dindar gruplarının temsilcileri arasında yapılan görüşmeler sonucu Şabat'ta yapılabilecek muhtemel uçuşlar konusunda görüş almak üzere, El Al şirketinin bir haham atanmasını öngören bir anlaşma yapıldı.

 

Anlaşma taslağı, El Al şirketine cuma günü güneşin batışıyla başlayan ve cumartesi günü güneşin batışına kadar olan ve dinen çalışılması haram kabul edilen Şabat sürecinde uçmama taahhüdünün yükümlülüğü altına sokuyor.

 

El Al uçaklarının Şabat'ta uçmasını gerektiren istisnai bir durumun söz konusu olması halinde ise atanacak haham, uçuşun gerekli olup olmadığına ilişkin izin verecek.

 

Taraflar arasında uzlaşma sağlanmasına rağmen, henüz krizin tam olarak çözülemediği de dile getiriliyor. İsrail'deki dindarlar, El Al yolcularının yüzde 20-30 kadarını oluşturuyor.

 

Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlere göre dindar toplumun gayri resmi boykotunun tam olarak uygulanması durumunda, ulusal havayolu şirketi El Al’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık gelir kaybına uğrayacağı tahmin ediliyor.