İsrail, Batı Şeria'da işgali derinleştiriyor

img
İsrail, Batı Şeria'da işgali derinleştiriyor YDH

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da otuz yılı aşkın bir süredir en büyük toprak gaspını devreye soktu.




YDH - Siyonist rejim, Batı Şeria'da otuz yılı aşkın bir süredir en büyük toprak gaspını uygulamaya koydu.

Associated Press (AP) ajansı tarafından elde edilen talimatnameye göre İsrail makamları, kısa süre önce Ürdün Vadisi'nde 12,7 kilometrekarelik arazinin tahsis edilmesini onayladı.

İnsan hakları örgütü Peace Now'ın verilerine göre bu, barış sürecinin başlangıcındaki 1993 Oslo anlaşmalarından bu yana onaylanan en büyük tek toprak gaspı.

Gözlemciler, toprak gaspının Ürdün sınırındaki önemli bir koridor boyunca İsrail yerleşimlerini birbirine bağladığını ve bu hareketin bitişik bir Filistin devleti kurulması şansını zayıflattığını söyledi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada bunu 'yanlış yönde atılmış bir adım' olarak nitelendirerek "Gitmek istediğimiz yön, müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm bulmaktır," dedi.

Yeni işgal edilen topraklar Batı Şeria'da, Gazze savaşının patlak vermesinden önce İsrail'in Filistinlileri tehcir ettiği bir bölgede yer alıyor.

Öte yandan faşist yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları da Gazze'deki savaşın başından bu yana daha da arttı.

BM'ye göre yerleşimciler, ekim ayından bu yana Batı Şeria'da Filistinlilere binden fazla saldırı düzenleyerek ölümlere ve mal kaybına neden oldu.

Geçen ayın sonlarında onaylanan ancak ancak .arşamba günü kamuoyuna duyurulan toprak gaspı, mart ayında Batı Şeria'da 8 kilometrekarelik ve şubat ayında 2,6 kilometrekarelik araziye el konulmasının ardından geldi.

Peace Now, bunun 2024 yılını İsrail'in Batı Şeria'da toprak gaspı için en yoğun yıl haline getirdiğini vurguladı.

Rejim, bu toprakları devlet arazisi ilan ederek yerleşimcilere kiralanmasına izin veriyor ve Filistinlilerin özel mülkiyetini yasaklıyor.

Bu yılki toprak gaspları, Ürdün sınırı yakınında sağlam bir blok oluşturmak amacıyla halihazırda var olan iki yerleşimi birbirine bağlayarak bitişik. Bu topraklar, devlet arazisi ilan edilmeden önce rejimin kapalı askeri bölgeleri olarak ilan edilmişti.

İsrail, Batı Şeria'da bazıları tamamen gelişmiş banliyölere veya küçük kasabalara benzeyen 100'den fazla yerleşim yeri inşa etti.

Bu yerleşimler İsrail vatandaşlığına sahip 500 binden fazla yerleşimciye ev sahipliği yapıyor.

Batı Şeria'daki 3 milyon Filistinli ise ucu açık gibi görünen İsrail'in askeri yönetimi altında yaşıyor. Filistin Yönetimi bölgeye dağılmış yerleşim bölgelerini yönetiyor, ancak yerleşimlerin yanı sıra yüz binlerce Filistinlinin yaşadığı bölgeleri de içeren Batı Şeria'nın yüzde 60'ında faaliyet göstermesi yasak.

Peace Now'ın yerleşim gözlem sorumlusu Yoni Mizrachi, toprak gaspını Ürdün ve Filistin toprakları arasında bir tampon bölge oluşturma ve bir Filistin devletinin pratikteki olasılığını ortadan kaldırma stratejisinin bir parçası olarak tanımladı.

Amacın Filistinlileri İsrail topraklarıyla çevrili izole adalara itmek olduğuna işaret eden Mizrachi, "Bu bölgeyi kesinlikle stratejik bir alan olarak, ilhakı başlatmanın ilk ve en kolay yollarından biri olarak görüyorlar," ifadesini kullandı.



Makaleler

Güncel