Hizbullah'tan İsrail’e videolu uyarı

img
Hizbullah'tan İsrail’e videolu uyarı YDH

Hizbullah'ın Askeri Medya Birimi, ‘Kahir’ tanksavar füzesiyle silahlanmış onlarca savaşçıyı ve İsrail Merkava tanklarını imha eden çok sayıda operasyonu gösteren yeni bir video yayımladı.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Hizbullah, İsrail yetkililerine ve işgal güçlerine doğrudan bir uyarı olarak, Direniş'in yaygın, zırh karşıtı kabiliyetlerini sergileyen "Hiç tankınız kalmayacak" başlıklı bir video yayımladı.

Videoda, İsrail komuta kademesine Hizbullah'ın gelişmiş cephaneliğini hatırlatmak amacıyla çok sayıda tanksavar güdümlü füze sistemi ve omuzdan ateşlenen bir tanksavar füzesi gösteriliyor. Videoda ayrıca, Hizbullah'ın anti-tank güçlerinin bu sistemleri kullanarak İsrail Merkava tanklarına karşı bir dizi yıkıcı vuruş yaptığı da gösteriliyor.

Hizbullah'ın savaşta etkinliği kanıtlanmış ATGM'si

Videoda gösterilen ATGM sistemlerinden bazıları ‘Sarallah’ ikiz füze sistemi, Amerika tarafından geliştirilen BGM-71 TOW sistemi, 9M113 Konkurs ve ‘Elmas’ sisteminin varyantlarıydı.

Bu füze sistemlerinin her biri Direniş tarafından 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail hedeflerine başarılı bir şekilde saldırmak için kullanıldı.

Elmas füze sistemi, kablolu bir televizyon kamerası aracılığıyla operatörüne uçuşunun canlı yayınını iletir ve yukarıdan aşağıya bir yörünge izler.

Bu özellikler Hizbullah'ın tanksavar güçlerinin görüş alanını bir dizi hedefi kapsayacak şekilde genişleterek İsrail tanklarını ve zırhlı araçlarını gizli pozisyonlarda açığa çıkarıyor.

Elmas'ın güdüm sistemi aynı zamanda gerçek zamanlı yüksek doğrulukta güdüm ve çeşitli hedeflere karşı nokta atışı isabetlerine olanak sağlamaktadır.

Hizbullah'ın Askeri Medyası, operatörlerin tek bir hedefe iki Kornet tipi tanksavar füzesini birlikte ateşlemesine olanak tanıyan, yerel olarak modifiye edilmiş bir ATGM Sistemi olan ‘Sarallah’ sistemine de yer verdi.

El-Meyadin, her iki sistemin de İsrail zırhlı araçlarını aynı anda gelen tek bir füzeden korumaya çalışan İsrail ‘Trophy’ aktif koruma sisteminin üstesinden gelmek üzere tasarlandığını belirtti.

Videoda görüldüğü gibi, ATGM saldırısının son sahnesinde, ‘Trophy APS'nin etkinleştirilmeye çalışılmasına rağmen bir Elmas füzesinin doğrudan bir Merkava tankını vurduğu görülüyor.

Hizbullah'ın ‘Kahir'i ve 2006 Lübnan Savaşı

Videoda Hizbullah'ın ATGM kabiliyetlerine yer verilmekle kalınmamış, Direniş'in omuzdan ateşlenen tanksavar mermisi Kahir'e de önemli bir bölüm ayrılmıştı.

Bu sistem Sovyetler tarafından geliştirilen RPG-29 fırlatıcısının bir kopyası olup çeşitli mermilerle silahlandırılabilmekte.

Güdümsüz sistem, yukarıda bahsedilen silahlardan daha kısa bir menzile sahip olup 500 m olarak tahmin edilmekte. Ancak 2006 Lübnan Savaşı sırasında Direniş'in güney sınırındaki birçok köyde elde ettiği başarı bu tanksavar mermisine bağlanmıştı.

Videoda onlarca Hizbullah savaşçısının silahlandığı ve Kahir rampalarıyla donatılmış Direniş savaşçılarının doğrudan, dünyanın en gelişmiş ana muharebe tanklarına karşı konumlandığı görülürken, arka planda Hizbullah’ın Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın tehdidi yankılanıyor: "Hiç tankınız kalmayacak!"

İsrailli askeri muhabir Ze'ev Schiff, İsrail zırhlı kuvvetlerinin savunmasızlığını gözler önüne seren 2006 Lübnan Savaşı'nın ortasında Haaretz için kaleme aldığı bir makalede Hizbullah'ın zırh karşıtı birliklerini etkili taktiklerinden ötürü takdir etmişti.

İsrail istihbarat kaynaklarına atıfta bulunan Schiff, İsrail piyade ve zırhlı kayıplarının çoğunun Hizbullah'ın özel zırh karşıtı birliklerinin doğrudan bir sonucu olduğunu söylemişti.

O dönemde RPG-29 ya da Kahir, İsrail medyası tarafından Hizbullah'ın Lübnan'daki etkili ateş gücünün ana kaynağı olarak vurgulanıyordu.

Ze'ev, “RPG-29'un delici gücü tandem savaş başlığından geliyor ve birkaç kez Merkava tanklarının devasa zırhını aşmayı başardı” diye yazmıştı.

İsrail kaynaklarına göre, Hizbullah'ın zırh karşıtı timleri ve istihkam birlikleri 20 İsrail Merkava tankını tamir edilemeyecek şekilde tahrip etmeyi ve 40 tanesine de ciddi hasar vermeyi başarmıştı.

Sistem henüz İsrail işgal güçleriyle mevcut çatışmalarda yoğun bir şekilde kullanılmadığını belirten el-Meyadin’e göre, “bununla birlikte İsrail'in Güney Lübnan'a yapacağı bir kara harekatında Kahir birimlerinin çok daha fazla konuşlandırılacağı ve 2006'daki savaşın, kıyaslandığında küçük bir çatışma olarak kalacağı şüphesiz.”

Hizbullah'ın RPG-29 fırlatıcısı

RPG-29 fırlatıcı, anti-tank tandem ‘PG-29V’ füzesi, termobarik ‘TBG-29V’ füzesi ve anti-personel ‘OG-29’ füzesi dahil olmak üzere üç çeşit roket güdümlü el bombası ile silahlandırılabilir:

  1. PG-29V füzesi hem tanksavar hem de sığınak karşıtı yeteneklere ve düşman patlayıcı reaktif zırhını (ERA) yenmeyi ve zırh delme yeteneklerini artırmayı amaçlayan tandem 6 4mm/105 mm harp başlığı tasarımına sahiptir.
  2. TBG-29V füzesi, gaz, sıvı veya ince toz patlayıcıların bir karışımını içerir ve çarpma üzerine bir aerosol bulutu oluşturur ve sonuç olarak ateşlendiğinde yüksek sıcaklık ve basınç meydana gelir. Özellikle dar alanlarda düşman birliklerine karşı kullanıldığında etkilidir.
  3. OG-29 füzesinin kökeni İran'a kadar uzanmaktadır ve 2 binden fazla önceden hazırlanmış parça içeren yüksek patlayıcılı ve parçalanabilir bir savaş başlığından oluşmaktadır.