Irak alarma geçti

img
Irak alarma geçti YDH

Irak medyasına göre Irak İçişleri Bakanı Abdül Emir el-Şammari 2 Ağustos'ta Irak-Suriye sınırını ziyaret ederek İkinci Bölgesel Sınır Komutanlığı karargahının resmi açılışını yaptı.




YDH- The Cradle'a göre, Irak, IŞİD militanlarının Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından serbest bırakılmasına ilişkin artan endişeler nedeniyle yeni bir sınır komutanlığı kurdu. 

ABD destekli Kürt güçlerinin bu militanları affetme ve serbest bırakma kararı, Irak'ın dini azınlıkları arasında, kendilerine yönelik soykırım saldırılarının yeniden canlanmasına yol açabileceği endişesiyle alarma neden oldu.

Irak basınında yer alan haberlere göre Irak İçişleri Bakanı Abdül Emir el-Şammari, İkinci Bölge Sınır Komutanlığı karargâhını açmak üzere 2 Ağustos günü Irak-Suriye sınırına geldi.

Irak Haber Ajansı, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Şammari'nin "Federal Güvenlik İşleri Bakanlığı Müsteşarı ve Sınır Kuvvetleri Komutanı ile birlikte Irak-Suriye sınırındaki El-Velid bölgesine geldiğini" duyurdu.

Açıklamada ziyaretin amacının "İkinci Bölge Sınır Komutanlığı karargahının açılışını yapmak" olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz ay ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen esir kamplarından yüzlerce IŞİD militanının serbest bırakılmasının ardından Irak güçleri ülkenin Suriye sınırı boyunca güvenliği arttırdı.

ABD destekli SDG, binlerce IŞİD savaşçısını ve aile üyelerini Suriye'nin kuzeydoğusundaki yaklaşık iki düzine esir kampında tutuyor.

Bunlar arasında kendi ülkeleri tarafından ülkelerine geri gönderilmeyi reddeden 2 bin yabancı da bulunuyor.

IŞİD militanlarının serbest bırakılması Kuzey Irak'taki azınlık toplulukları arasında korku yarattı.

Irak Kürdistan Bölgesi lideri Mesud Barzani ve güvenlik güçleri Peşmerge'nin yardımıyla IŞİD, Ağustos 2014'te binlerce kişiyi katletti ve yüz binlerce Kürt olmayan kişiyi Sincar ve Ninova Ovalarından etnik olarak temizledi.

Musullu bir aktivist olan Mecit Şabaki geçen hafta Kurdistan 24'e konuştu:

"Biz Şebek, Hıristiyan, Yezidi, Kakayi ve Türkmen toplulukları olarak IŞİD'in 2014'te yaşanan trajediye benzer bir şekilde yeniden canlanmasından korkuyoruz. Şimdi SDG bu savaşçıları serbest bıraktığına göre nereye gidecekler? Ninova vilayeti sınırına geri dönecekler ya da Kürdistan Bölgesi'ne gidecekler, bu yüzden Ninova'da yaşayan topluluklar korkuyor."

Strateji uzmanı Ahmet el-Şerifi, 1 Ağustos'ta Şafak Haber Ajansı'na verdiği demeçte "Irak-Suriye sınırının gözenekli yapısı ve bölgede devam eden çatışmalar IŞİD'in yeniden toparlanması ve saldırılar düzenlemesi için ideal koşulları yaratıyor" dedi.