Pentagon, ABD askerlerinin yaralandığını doğruladı

img
Pentagon, ABD askerlerinin yaralandığını doğruladı YDH

Pentagon yetkilileri, 5 Ağustos günü geç saatlerde Irak'ın Ayn el-Esad hava üssüne düzenlenen roket saldırısında en az beş ABD askeri ve müteahhidinin yaralandığını doğruladı.





YDH- The Cradle'a göre, ABD savunma yetkilileri Reuters'a yaptıkları açıklamada en az bir kişinin "ağır yaralı" olduğunu açıkladı. 

İsmi açıklanmayan yetkililer, "Üs personeli saldırı sonrası hasar tespiti yapıyor" diye ekledi.

ABD ordusu, Beyaz Saray'ın ülkeyi yasadışı olarak işgal etmesinin ardından 2003 yılında Ayn el Esad'ın kontrolünü ele geçirmişti.

Barack Obama'nın Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile yeni bir Kuvvetler Statüsü (SOFA) anlaşması imzalamayı başaramaması üzerine ise 2011 yılında güçlerini geri çekmişti.

Ancak ABD güçleri, aşırılık yanlısı grubun Haziran 2014'te Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u işgal etmesinden altı ay sonra IŞİD'le savaşmaları için Iraklıları eğitme bahanesiyle üsse geri döndü.

ABD güçleri zamandan beri orada kalmaya devam ediyorlar.

Irak İslami Direniş (IRI) çatısı altında faaliyet gösteren yerel direniş gruplarının bu yılın başlarında durdurulan Filistin yanlısı operasyonları istikrarlı bir şekilde yeniden başlatması nedeniyle Ayn el-Esed hava üssü son üç hafta içinde en az iki kez hedef alınmıştı.

Çarşamba günkü saldırı, Babil'in kuzeyinde terörle mücadele eden Halk Seferberlik Birlikleri'nin (HSB) dört üyesinin ABD hava saldırısında öldürülmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

Başbakan Muhammed Şii el-Sudani'nin askeri sözcüsü Tümgeneral Yahya Rasül saldırıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Siyasi ve diplomatik kanallar aracılığıyla ... DAEŞ'e (IŞİD) karşı Küresel Koalisyon'un Irak'taki varlığına ve operasyonlarına son verilmesi ve karşılıklı saygıya dayalı, Irak'ın egemenliğini ve güvenliğini koruyan ikili bir güvenlik ilişkisine geçilmesi yönündeki yoğun çabalara rağmen, koalisyon güçleri iğrenç bir suç işlemiş ve bariz bir saldırganlık sergilemiştir."

HMÖ'ye bağlı Nuceba Hareketi geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada "Siyonist varlık ve onun şeytan Amerika ve kibirli Batı'daki destekçileri bilsinler ki Irak İslami Direnişi işgal altındaki Filistin'deki halkımızı desteklemek için gaspçı, işgalci Siyonist-Amerikan varlığını hedef almaya devam ediyor" dedi.

Bölgedeki ABD askerlerine yönelik son saldırı, dünyanın İsrail'in geçen hafta Beyrut'ta üst düzey Hizbullah komutanı Fuad Şukur'u ve Tahran'da Hamas politbüro şefi İsmail Heniye'yi öldürdüğü çifte saldırıya İran ve Lübnan'ın vereceği misillemeyi beklediği bir döneme denk geldi.