Nasrallah'tan İsrail'e iki seçenek

img
Nasrallah'tan İsrail'e iki seçenek YDH

Maariv gazetesi, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah'ın Siyonist rejime Gazze'de ateşkesi kabul etmek ya da uzun sürecek bir kuzey harekâtına katlanmak şeklinde iki seçenek sunduğunu yazdı.




YDH - Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, dün yaptığı konuşmada Direniş Ekseni'nin Hamas'ın Gazze'de kaybetmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

Ateşkes sağlanmadığı takdirde bölgesel bir çatışma ihtimalinin yüksek olduğu uyarısında bulunan Nasrallah, Siyonist rejimin karşı karşıya olduğu zararlar ile Eksen'in ödediği bedel arasında bir denklem yaratıldığına dikkat çekti.

İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'ndeki İran Programı'nda araştırmacı olan Danny Citrinovich, Maariv gazetesinde yer alan makalesinde, "Bu yaklaşım, kimyasal silahlar ve karadan karaya füzeler yoluyla İsrail ile stratejik bir denge kurmaya çalışan Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın stratejisini yansıtıyor. Nasrallah da benzer bir tutum benimseyerek İsrail'in Filistin direnişini yenmesini engellemeyi amaçlıyor," denildi.

Nasrallah'ın Soğuk Savaş döneminde ABD'nin Vietnam'daki stratejisiyle paralellikler kurduğu anımsatılan makalede, "Nasrallah, Hamas'ın Gazze'de yenilgiye uğramasını tüm Arap dünyası açısından bir tehdit olarak görüyor. Sonuç olarak, Eksen'in İsrail'e ateşkes dayatmak için gücünü kullanması gerektiğini ileri sürüyor," ifadelerine yer verildi.

Nasrallah'ın stratejisi 8 Ekim'de Filistin direnişi ile kurulan ittifakın sürdürülmesine dayandığına işaret edilen makalede, şöyle devam edildi: 

"Hizbullah'ın Gazze'de ateşkes sağlanana kadar İsrail'le çatışmaya devam etmeye hazır olduğunu ve böylece Hamas'ın hayatta kalmasını sağlayacağını belirtti. İsrail'in askeri operasyonlarındaki olası değişikliklere rağmen Nasrallah, Gazze'de ateşkes sağlanmadan İsrail'in kuzeyindeki çatışmanın devam edeceğinde ısrar ediyor."

Nasrallah'a göre İsrail'in önünde iki seçenek var: Gazze'de ateşkesi kabul etmek ya da uzun sürecek bir kuzey harekâtına katlanmak. Hizbullah'ın Fuad Şukur suikastına karşılık vermesi halinde ciddi bir tırmanma yaşanacağı uyarısında bulunan Nasrallah, örgüt üzerindeki iç ya da dış baskılardan bağımsız olarak sert bir misilleme sözü verdi.

Makalede, "Sonuç olarak Nasrallah, İsrail'in savaşmak istemediğini ve Hizbullah'ın kabiliyetlerinin İsrail'in çatışmayı genişletmeyi yeniden düşünmesini sağlayacağını savunuyor. Hizbullah'ın geniş çaplı bir savaş arzusu konusundaki şüphelerine rağmen Nasrallah İsrail'in Hamas'ı yok etmesini önlemek için bu riski almaya hazır. Hamas olmadan İsrail'in Orta Doğu üzerindeki kontrolünün genişleyeceğine ve Hizbullah'a ne pahasına olursa olsun kesin bir çizgi çizmekten başka seçenek bırakmayacağına inanıyor," değerlendirmesi yapıldı.



Makaleler

Güncel