Amerika'dan SDG'ye hava savunma desteği

img
Amerika'dan SDG'ye hava savunma desteği YDH

ABD'nin dış politikasının bölgeden uzaklaştığı bir dönemde, ABD'nin Suriye'deki müdahalesinin devam ettiğini teyit eden kayda değer bir gelişme olarak, Washington'ın SDG'ye Avenger hava savunma sistemleri konusunda eğitim vermeye başladığı bildirildi.




YDH- The Cradle'ın Syria TV'ye dayandırdığı haberine göre, Washington, Suriye'deki Kürt vekili Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) Avenger hava savunma füzelerinin kullanımı konusunda eğitmeye başladı. 

Syria TV'ye göre Avenger sistemi Şubat 2021'de ABD tarafından ülkeye getirildi. 

Avenger sistemi helikopterler, insansız hava araçları ve alçaktan uçan sabit kanatlı uçaklar gibi alçak irtifa hava tehditlerine karşı koymak üzere tasarlanmış kısa menzilli bir hava savunma sistemi.

Arap aşiretlerin SDG'nin varlığına karşı başlattığı silahlı isyanda artış olduğu bir dönemde bu haber geldi. 

Aşiret savaşçıları, ABD'nin SDG'yi desteklemek için Suriye'ye karşı başlattığı bir dizi hava saldırısı nedeniyle bir miktar zemin kaybetmiş olsa da aşiret isyanı devam ediyor ve Şam'dan destek aldığı söyleniyor.

Geçen yılın Ağustos ayından bu yana devam eden isyan kapsamında Suriyeli Arap aşiretlerinden oluşan bir koalisyon Suriye'nin doğusundaki Deyr ez-Zor kırsalında SDG'ye karşı büyük bir saldırı başlattı. 

Aşiret güçleri başlangıçta SDG'den birçok bölge ve mevzi ele geçirdi ve el-Ömer petrol sahasındaki ABD askeri üssünün yakınlarına kadar ulaştı, hatta bu Washington'ın daha fazla işgal askeri yığmasına yol açtı. 

Bu halk ayaklanması, aşiretlerin, ABD'nin Suriye'yi işgalini, Washington'ın Suriye petrol sahaları ve doğal kaynaklarının yağmalanmasını koordine eden, bölgede tekrar ortaya çıkması için IŞİD'i kendi kontrolündeki cezaevlerinden salıveren SDG'nin varlığını reddetmesini temsil ediyor. 

Suriye Dışişleri Bakanlığı 10 Ağustos'ta ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırılarını kınayan ve ABD'nin ülkeyi işgalini kınayan bir açıklama yayınladı. 

Açıklamada ''Suriye Arap Cumhuriyeti, ABD'nin Suriye topraklarının bir kısmını işgal etmesinin Suriye'nin egemenliğinin ve topraklarının birlik ve bütünlüğünün açık bir ihlali anlamına geldiğini ve ABD'nin ajan ayrılıkçı milislere verdiği desteğin Suriye'ye karşı düşmanca planlarını uygulamak için ucuz bir araç olduğunu bir kez daha teyit eder'' denildi. 


 



Makaleler

Güncel