UNIFIL'den İsrail'e istihbarat desteği

img
UNIFIL'den İsrail'e istihbarat desteği YDH

Fransa ve İspanya'nın UNIFIL himayesinde Lübnan'ın güneyine Hizbullah'ı gözetlemek amacıyla gelişmiş gözetleme radarları yerleştirdiği ortaya çıktı.




YDH - Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesinde yer alan habere göre Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL) tarafından Lübnan'ın güneyine yerleştirilen Fransız ve İspanyol radarları İsrail adına direnişi hedef almak için kullanılıyor.

Gazetede yer alan haberde, "Bir hafta önce bir İsrail insansız hava aracı Nakura'da iki Hizbullah askerini hedef aldı. Görgü tanıkları insansız hava aracının sürpriz saldırıdan önce fark edilmediğini ya da duyulmadığını söylerken, dikkatler Nakura Dağı'ndaki UNIFIL üssünün üzerine yerleştirilen yeni Fransız radarına ve bu radarın direnişin hareketlerini izlemek için kullanılıp kullanılmadığına çevrildi," ifadelerine yer verildi.

Fransız radarının iki hafta önce UNIFIL Genel Komutanı Fransız Cédric du Gardin'in talebi üzerine güneye yerleştirildiği belirtildi.

Haberde, "Geçtiğimiz temmuz ayı sonunda görev süresi dolmadan önce eski Fransız komutan, direniş tarafından fırlatılan herhangi bir insansız hava aracı, hava savunma füzesi ya da roketi tespit edememeleri nedeniyle subaylarını kınayan bir mektup gönderdi," denildi. 

Bundan önce Lübnan'ın güneyindeki Merceyun'daki Blat Ovasına bir İspanyol radarı yerleştirilmişti. 

Haberde, "İsrail, UNIFIL komutanı İspanyol Arludo Lazarro'dan iki yıl önce atanmasının hemen ardından radarı kurmasını talep etmişti. Fakat Lübnanlı yerel baskılar, Genelkurmay Başkanı Yosef Avn ve hükümet onay verene kadar kararı erteledi ve Savunma Bakanı Maurice Slim bunu reddetti," bilgisi paylaşıldı.

İspanyol radarı Lübnan sınırındaki işgal altındaki Şeba Çiftlikleri ve Kefr Şuba tepelerini izliyor. 

Gazetenin haberine göre bu iki radar Temmuz 2006'da Lübnan'a yapılan saldırıdan sonra Bint Cibeyl civarında kurulan Fransız radar sistemini tamamlıyor.

Habere göre Hizbullah'ın İsrail gözetleme alanlarına ve teçhizatına dönük saldırılarının yarattığı kör noktayı telafi etmek amaçlı istihbarat faaliyetlerine UNIFIL'in donanması da katılıyor.

Haberde, "2001'den beri UNIFIL'in deniz kuvvetlerine komuta eden bir Alman savaş gemisi, Nakura açıklarında konuşlanmış durumda. Saha kaynaklarının gazeteye verdiği bilgiye göre gemiye kimlerin bindiğini ya da indiğini ya da özellikle de Sur'dan Nakura'ya kadar uzanan ve pek çok suikasta tanık olan bölgede gemiyi keşif için kullandığını kimse bilmiyor," diye kaydedildi.

UNIFIL, İsrail'in 1978'deki ilk işgalinden bu yana Lübnan'da faaliyet gösteriyor. Buna rağmen güçleri 18 yıllık işgali sona erdirmeyi başaramadı ve uygun yetki olmaksızın etki alanlarını genişletmeye çalıştı.

Lübnan hükümetinin eski UNIFIL koordinatörü Munir Şehade, el-Ahbar gazetesine yaptığı açıklamada "ABD ve İsrail, Lübnan üzerindeki muazzam baskıya rağmen hareket özgürlüğü maddesini uygulayamadı," değerlendirmesini yaptı.