İsrailli tutukludan kendi medyasına yalanlama

img
İsrailli tutukludan kendi medyasına yalanlama YDH

Yüzlerce Filistinli sivilin ölümüyle sonuçlanan bir askeri operasyon sırasında serbest bırakılan İsrailli mahkum Noa Argamani, medyayı tutukluluk deneyimiyle ilgili yorumlarını yanlış yansıttığı için eleştirdi.




YDH- İsrail ordusunun, özel bir Amerikan birliği ile birlikte 4 İsrailli tutukluyu geri almak için 274 Filistinliyi öldürdüğü Nuseyrat katliamında Noa Argamani geri alınan 4 İsrailli tutukludan biriydi. 

The Cradle'a göre, serbest bırakılan İsrailli esir Noa Argamani, esaret dönemiyle ilgili yaptığı açıklamaları çarpıtan medyaya ateş püskürdü. 

Argamani 23 Ağustos'ta Instagram hesabından yaptığı paylaşımla, yaşadıklarının yanlış nitelendirildiği ve bağlamından koparıldığı son medya haberlerine yanıt verdi.

“Son 24 saatte yaşananları görmezden gelemem” dedi.

Argamani “Dövülmedim ve saçlarım kesilmedi. Hava Kuvvetleri tarafından bombalanan bir binanın içindeydim.” diye ekledi.

Daha önce yaptığı açıklamayı yineleyen Argamani, “Geçtiğimiz hafta sonu, silahlı saldırıdan sonra başımın her yerinde kesikler vardı ve vücudumun her yeri yaralanmıştı” dedi.

Argamani, yaralarının herhangi bir saldırıdan ziyade binanın çökmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Sözlerini bir mesajla bitirdi: “7 Ekim'in bir mağduru olarak, tekrar mağdur edilmeme izin vermeyeceğim.”

İsrail medyası eski İsrailli esirin Tokyo'da G7 elçilik temsilcileriyle yaptığı bir toplantı sırasında Hamas'ın kendisini vücudunun her yerinde dövdüğünü ve saçlarını kestiğini söylediğini yanlış bir şekilde aktarmıştı. 

Haber güncellenmeden önce Jerusalem Post gazetesinde Argamani'nin esaret deneyimini anlatan bir makale şu başlıkla yayımlanmıştı: “Hamas vücudumun her yerini dövdü.” 

Argamani'nin Cuma günü verdiği ifade, serbest bırakıldıklarından bu yana Hamas'la yaşadıkları deneyimi, İsrail'in sürekli olarak tepelerine yağan hava saldırılarından çok daha az korkutucu olarak tanımlayan diğer İsrailli esirlerin ifadeleriyle örtüşüyor. 

Serbest bırakılan bir esir Aralık ayında Netanyahu ile yaptığı gergin görüşmede “Tünellerdeydik, bizi Hamas değil de İsrail öldürecek diye korkuyorduk, sonra da sizi Hamas'ın öldürdüğünü söyleyeceklerdi” dedi. 

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde Filistin direnişinin elinde bulunan çok sayıda esiri hem hava saldırıları hem de kara operasyonları yoluyla öldürdü. 

Altı İsrailli esirin cesedi, ordunun bir gecede düzenlediği operasyonun ardından bu hafta İsrail'e iade edildi. 

İbranice haber sitesi Ynet'e göre esirler aylar önce, yakınlardaki bir İsrail hava saldırısının bulundukları tüneli zehirli gazlarla doldurmasının ardından boğularak ölmüşlerdi. 

Argamani'nin sosyal medya paylaşımı, Hamas'ın Kassam Tugayları'nın bir İsrailli esirin kazara öldürüldüğünü duyurmasının üzerinden iki hafta geçmeden geldi. 

Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde 15 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, “Bir düşman esirinin muhafızı tarafından öldürülmesini soruşturduktan sonra, muhafızdan sorumlu askerin, düşmanın katliamlarından birinde iki çocuğunun şehit olduğu haberini aldıktan sonra talimatlara aykırı olarak intikamcı bir şekilde hareket ettiği anlaşıldı” dedi. 

Ebu Ubeyde “Bu olayın esirlere muamelede etik ve dini öğretilerimizi temsil etmediğini ve olayın şimdiye kadar iki vakada tekrarlanmasının ardından talimatları sıkılaştıracağımızı vurguluyoruz” diye ekledi. 

Kassam Tugayları sözcüsü “Düşmanı, tüm insani ve insani muamele kurallarını ihlal etmesi ve halkımıza karşı acımasız soykırım uygulaması sonucunda esirlerinin maruz kaldığı tüm acı ve tehlikelerden tamamen sorumlu tutuyoruz.” diyerek duruşlarını teyit etti.