Maliki: Irak'la ilgili politikayı Iraklılar belirler

img
Maliki: Irak'la ilgili politikayı Iraklılar belirler YDH

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bush’un açıkladığı yeni stratejiye tepki göstererek Iraklılar




SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bush’un açıkladığı yeni stratejiye tepki göstererek Iraklılar için yalnızca Irak hükümetinin program tayin edebileceğini ifade etti.

 

Fransız Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD Başkanı Bush’un Amerika’nın Yeni Irak stratejisi ile ilgili konuşmasına tepki gösterdi. Bush’un Irak’a yeni askeri birlikler gönderilmesi konusundaki sözlerini değerlendiren Maliki, “Biz, durup Bush’un bize ne yapmamız gerektiğini söylemesini beklemeyeceğiz, bizim kendimize özgü bir gündemimiz var” diye konuştu.

 

Irak’ta güvenliğin sağlanması için gereken her şeyi yapacaklarını belirten Maliki, şiddetin sindirileceğini bir kez daha vurgulayarak taifeci şiddetin Irak’ın ilerlemesinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

 

Irak parlamentosundaki Kürt milletvekillerinden Mahmud Osman da sadece Irak hükümetinin Irak için politika belirleyebileceğini söyleyerek asker artırımının dışında Bush’un açıkladığı yeni planda yeni bir şey bulunmadığını ifade etti.

 

Yeni planın etkili olabileceğini sanmadığını belirten Mahmud Osman “mezhebi ve siyasi gruplar birleşmedikçe planın hiçbir etkisi olmaz, bu mesele siyasi bir meseledir, askeri bir mesele değildir” diye konuştu.

 

ABD Başkanı Bush bu sabah saatlerinde yeni Irak stratejisini açıklarken yapılan hataları kendisinin üstlendiğini söylemiş ve Irak’a 21 bin 500 yeni asker gönderileceğini belirtmişti.