Mossad Başkanı, Selahaddin koridorundan çekilmeyi kabul etmiş

img
Mossad Başkanı, Selahaddin koridorundan çekilmeyi kabul etmiş YDH

Mossad Başkanı David Barnea'nın Netanyahu'nun reddinden önce Gazze-Mısır sınırından çekilmeyi kabul ettiği öğrenildi.




YDH - Haaretz gazetesine konuşan müzakerelere aşina kaynaklara göre, Mossad Başkanı David Barnea, pazartesi günü arabuluculara Başbakan Benyamin Netanyahu'nun bu fikri açıkça reddetmesinden saatler önce, İsrail'in esir takası anlaşmasının bir parçası olarak Gazze-Mısır sınırından askerlerini çekmeye hazır olduğunu söyledi.

Katar'a acil bir ziyaret gerçekleştiren Barnea'nın, operasyonel taleplerinin karşılanması halinde Siyonist rejimin ABD'nin önerdiği plan doğrultusunda tüm güçlerini Selahaddin koridorundan çekeceğini temsilcilerine ilettiği bildirildi.

İsrail Başbakanlığı bu açıklamayı yalanlamadı. Yetkililer, Netanyahu'nun koridorda uzun süreli varlık talebini yinelemek yerine güvenlik kabinesinin konuyu daha detaylı görüşeceğini belirtti.

Görüşmelerde yer alan üst düzey bir yetkili, "Netanyahu askerlerin Selahaddin güzergâhından tamamen çekilmesini uzun zaman önce kabul etti. Başbakanın basın toplantısı siyasi nedenlerle anlaşmayı raydan çıkarmayı amaçlıyordu," dedi.

Temmuz ayı sonlarında Netanyahu, müzakerecilere İsrail'in teklifini yeniden yazmalarını ve askerlerin koridorda kalması talebini de eklemeleri talimatını vermişti.

İstihbarat kurumlarının başkanları bunun müzakereleri tehlikeye atabileceği ve esirleri tehlikeye atabileceği uyarısında bulunmuştu.

Netanyahu'nun konuşmasına rağmen müzakereler çökmedi. Kaynaklar, ABD'nin 'ya hep, ya hiç' önerisinin birkaç gün içinde sunulabileceğini ve her iki tarafı da bunu kabul etmeye ya da tamamen reddetmeye zorlayabileceğini dile getirdi.

Netanyahu, söz konusu basın toplantısında Selahaddin güzergâhında varlık göstermenin İsrail açısından diplomatik ve stratejik bir gereklilik olduğunu iddia etmişti.



Makaleler

Güncel