İngiltere, Lübnan'a muharip birlik gönderme talebini yineledi

img
İngiltere, Lübnan'a muharip birlik gönderme talebini yineledi YDH

İngiltere'nin, Lübnan hükümetine yönelik, İngiliz askerlerinin ülkede konuşlanmasını da içeren geniş kapsamlı askeri erişim anlaşması imzalama baskısını artırdığı bildirildi.




YDH - El-Ahbar gazetesinin haberine göre Londra, Lübnan topraklarına sınırsız askeri erişimine izin verecek ve İngiliz askerlerinin ülkede konuşlanmasını da kapsayacak mutabakat zaptının imzalaması konusunda Lübnan hükümetine baskılarını artırdı.

Gazeteye sızan taslak metinde, anlaşmanın amacının 'İngiliz silahlı kuvvetlerinin eğitim dışı faaliyetler için Lübnan'da bulunmasına ilişkin sorumlulukları ve genel ilkeleri belirlemek' olduğu belirtiliyor.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı'nın temmuz ayında sunduğu taslağı, ağustos sonunda iki sayfalık bir mektup takip etti. Bu mektupta İngiltere, olası bir kriz durumunda vatandaşlarını tahliye etmek ve Lübnan'a insani yardım sağlamak amacıyla askeri varlık bulundurma talebinde bulundu.

Lübnan ordusunun değerlendirmesinde, anlaşma taslağının ülkenin egemenliği ve bağımsızlığı açısından endişe verici olduğu, ayrıca İngiliz kuvvetlerinin görev kapsamının belirsizliğine dikkat çekildi.

İngiltere başlangıçta bu talebi, Afganistan ve Sudan'daki geçmiş deneyimlerini örnek göstererek, olası bir kriz durumunda vatandaşlarını tahliye etmek için önlem alma ihtiyacıyla açıkladı.

Ancak kaynaklar, İngiltere'nin taleplerinin Aksa Tufanı operasyonu ve Gazze savaşından önceye dayandığını doğruladı.

Gazetenin geçen yıl kasım ayında yaptığı habere göre, anlaşma maddeleri arasında İngiliz askerlerine yasal dokunulmazlık ve ülke içinde silahlı dolaşma yetkisi gibi geniş ayrıcalıklar tanınması da yer alıyor.

Ayrıca, anlaşmazlık durumunda Lübnan'ın uluslararası mahkemelere başvurma hakkının kısıtlanması da öngörülüyor.