3 tutukluyu İsrail'in öldürdüğü ortaya çıktı

img
3 tutukluyu İsrail'in öldürdüğü ortaya çıktı YDH

İsrail askeri komutanlığı, Gazze Şeridi'nde cesetlerine ulaşılan üç İsrailli tutuklunun, İsrail'in kuşatma altındaki bölgeye düzenlediği hava saldırısı sonucunda öldürüldüğünü nihayet kabul etti.




YDH- İsrail kanalı i24News'a göre, İsrail ordusu tarafından yürütülen bir soruşturma, hava saldırısı sırasında üç İsrailli tutuklunun öldürüldüğü sonucuna vardı. 

Soruşturmaya göre, üç İsrailli tutuklu (her ikisi de 19 yaşında olan Onbaşı Nik Beyzer, Çavuş Ron Şerman ve 28 yaşındaki Elia Toledano 10 Kasım'da Han Yunus'ta Hamas komutanı Ahmed Ghandour'u hedef alan bir hava saldırısında öldürüldü.

İki asker ve bir yerleşimcinin cesetlerinin çıkarılmasından dokuz ay sonra İsrail askeri komutanlığı, tutukluların 10 Kasım 2023'te Gazze Şehri'nin kuzeyindeki Jabalia kasabasına uçaklarının düzenlediği hava saldırısının bir “yan ürünü” sonucu öldüğünü söyledi.

Cesetleri 12 Aralık 2023'te işgal güçleri tarafından bir tünelden çıkarıldı. 

İsrail ordusu, askeri operasyonlar sırasında tutuklulara yönelik riskleri azaltmak için Rehineler ve Kayıp Kişiler Karargahı aracılığıyla istihbarat toplamaya odaklanan bir protokol uyguluyor fakat İsrailli tutuklular bunun tam tersini söylüyor.

Ron Şerman'ın annesi Mayan Şerman geçen hafta i24NEWS'da bir röportaj verdi ve İsrail'in savaş yönetimindeki başarısızlığına geniş bir şekilde değinerek şunları söyledi:

''İlk günden beri bize yalan söylediler, amaç her zaman Hamas'ı zayıflatmaktı, o sırada belki de birkaç tutuklu getirmeyi düşündüler. Bize ordunun ateşiyle ölen tutuklular haberini söylediklerinde, ilk andan itibaren ordunun kendi tutuklularını vurduğunu bildiğim için şaşırmadım.''

Uzmanlar, bu ifşaatın, Hamas'ın elinde kalan tutukluların serbest bırakılması için müzakerelerde bulunması yönünde İsrail rejimi üzerindeki baskıyı arttırma potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

Netanyahu tutukluları ölüme terk etti

Netanyahu'nun ve ordunun arasında çatlaklar derinleşirken, rejimin müzakerelerdeki engelleyici tutumu İsrail basınında tepkiye yol açıyor, ''Tutuklular tünellerde ölüme terk edildi'' sesleri yükseliyor.

Gazze Şeridi'nde tutulan bir tutuklunun annesi olan Einav Zanguaker, ''Netanyahu'nun savaşın odağını Gazze Şeridi'nden kuzeye kaydırdığını ve tünelleri terk ettiğini'' söyledi. 

Cumartesi günkü protestolardan hemen önce İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, hem yaşayan hem de ölü tutuklu askerlerin aileleriyle yaptığı gergin toplantıda, İsrailli tutukluların serbest bırakılmasını sağlama çabalarının zaman geçtikçe daha zorlu ve karmaşık hale geldiğini söyledi.

Halevi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli tutuklular hakkında istihbarat toplamakta büyük zorluklarla karşılaştığını vurguladı.

Halevi, yakın zamanda bir anlaşmaya varılmaması halinde “eve getirilecek kimse kalacağından emin olmadığını” da sözlerine ekledi.