İsrailli subay: Yemen'den İsrail'e atılan füze rekor menzildeydi

img
İsrailli subay: Yemen'den İsrail'e atılan füze rekor menzildeydi YDH

İsrailli emekli Tuğgeneral Zvika Haimovich, Yemen'den İsrail'in merkezine fırlatılan füzenin, rejimin şimdiye kadar karşılaştığı en uzun menzilli saldırı olduğunu belirtti.




YDH - İsrailli emekli Tuğgeneral Zvika Haimovich, 103FM radyosuna verdiği demeçte "Elimdeki bilgilere göre, incelenen olay Yemen kaynaklı uzun menzilli bir füzeyle ilgili. Bu, büyük ihtimalle şimdiye kadar gördüğümüz en uzun menzilli saldırı ve ilk de değil. Daha önce Eilat bölgesinde de benzer durumlarla karşılaştık," dedi.

Füzenin erken aşamada tespit edilip sürekli izlendiğini kaydeden Haimovich, "1600 ila 1700 kilometreyi aşan bir mesafe için 13 ila 15 dakikalık uçuş süresi oldukça uzun. Ancak, [İsrail'in merkezinde] yaşayanlar için uyarı süresi sadece bir buçuk dakika. Füzeyi durdurmak için çeşitli girişimlerde bulunuldu," ifadelerini kullandı.

Tel Aviv ve civarında duyulan patlamaların, İsrail'e yönelik çoklu füze saldırısından değil, savunma sistemlerinin fırlattığı önleyicilerden kaynaklandığını dile getiren Hamiovich, şöyle devam etti: "Füzenin önleyicilerimiz tarafından vurulup vurulmadığını veya havada parçalanıp parçalanmadığını belirlemek için henüz erken. Kesin olan şu ki, bu tehdit füzesi hedefine ulaşamadı ve sonunda açık alanlara düştü. Bunun nedenini araştırmaya devam etmeliyiz."

Haimovich, Lübnan sınırındaki yerleşimlerdeki durumu değerlendirirken, "Resmi olarak ilan etmesek de kuzeyde bir savaşın içindeyiz. Her gün onlarca füze ve roket fırlatılıyor. Buna başka bir isim veremezsiniz. Hele Tel Aviv'e kadar ulaştığında, bu artık basit bir çatışma değil," yorumunu yaptı.

Hizbullah'ın füze cephanesinin, Gazze'dekinden çok daha tehlikeli olduğunun kesin olduğuna dikkat çeken Haimovich, "Saldırıların kapsamı da büyük bir zorluk. Ancak Hizbullah, eninde sonunda İsrail Hava Kuvvetleri ile karşı karşıya kalacak. İsrail ordusu, tam olarak hazır olduğunda, yetkinlik ve hazırlık seviyesinde olacaktır," değerlendirmesini yaptı.

İsraillilerin kuzey cephesindeki olası bir savaşa hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Haimovich, "İyi bir başlangıç noktamız var ve kime güveneceğimizi biliyoruz. Fakat Lübnan'a karşı bir savaş, Gazze'ye karşı yürütülen operasyonlardan çok farklı olacaktır. Buradaki pek çok hazırlığın savaş sırasında ya da sonrasında değil, öncesinde yapılması daha uygun olur," diye ekledi.