İsrail gazetesi artan Ensarullah-Irak etkileşiminden rahatsız oldu

img
İsrail gazetesi artan Ensarullah-Irak etkileşiminden rahatsız oldu YDH

Ensarullah, İsrail'i yeni ve daha büyük sürprizlerle tehdit etmeye devam ediyor; Direniş yanlısı iki örgütün Ensarullah tarafından özenle koordine edildiği bildirildi.




YDH- Pazar sabahı Yemen, İsrail'in merkez içlerine 15 dakika boyunca 2 bin kilometreden fazla mesafe kat eden hipersonik bir balistik füze fırlattı.

İsrail haber sitesi Israel Hayom'a göre, Sana'a'da Ensarullah'ın bölgesel ilişkilerini bilen bir kaynak, İslam Devrimi Muhafızları'nın Mart ayında Ensarullah, Irak'taki Hizbullah tugayları ve Şehitlerin Efendisi Tugayları'ndan temsilcilerin yer aldığı ortak bir “operasyon komitesi” kurulmasına nezaret ettiğini açıkladı. 

Yemen konusunda uzman Sana'a Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin raporuna göre, bunlar İran'ın Direniş Ekseni yanlısı iki direniş örgütü ve Haşdi Şabi çatısı altında faaliyet gösteriyorlar.

Ardından Mayıs ayında Ensarullah lideri Abdülmelik el-Husi, Ensarullah ile Irak'taki İran yanlısı Şii direnişçiler arasında askeri operasyonların koordinasyonunun başladığını duyurdu. 

Bir sonraki adım, 6 Haziran'da Ensarullah'ın ve Iraklı direnişçilerin Akdeniz'de bir dizi saldırı gerçekleştirmeleriydi.

Israel Hayom, ''İran'ın desteğiyle ve doğrudan kendi aralarında koordine olmalarıyla'' eyleme geçtiklerini belirtti, geçmişte koordinasyonu Devrim Muhafızları'nın yürüttüğünü ekledi.

Israel Hayom'un Sana'a Stratejik Araştırmalar Merkezi'ne dayandırdığı bilgiye göre, Ensarullah ile Irak'taki direnişçiler arasındaki ilişki 2015 yılında başladı. 

O dönemde el-Husi, ''kendisine sadık bir kişiyi siyasi ve ekonomik ilişkileri yürütmek üzere Irak'a temsilci olarak atadı ve bu görev grup için önemli bir kaynak yaratma merkezi olarak'' hizmet etti.

Kısa süre önce Ensarullah, üst düzey bir örgüt yetkilisi olan Ebu İdris el-Şerafi'yi Irak'taki yeni temsilcisi olarak atadı. 

El-Şerafi Ensarullah arasında etkili bir isim olarak kabul ediliyor, daha önce de, direnişçilerin askeri endüstriyel ilişkilerini denetliyordu. 

Ayrıca, el-Şerafi, Sana'a'da Ensarullah yetkinleşmeden önce, Yemen'e gelen İranlı üst düzey yetkililerin hareketlerini denetlemekten sorumluydu -iletişimi sağlamak vs.- daha sonra da, Hudeyde vilayetinde komutan olarak görev yaptı.

Sana'a Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin raporuna göre, el-Şerafi şu anda Bağdat ve diğer Irak vilayetlerinde faaliyet gösteriyor. 

Israel Hayom, el-Şerafi'nin ''bu vilayetlerde üst düzey Şii direniş yetkilileri ve aşiret liderleriyle bir araya gelerek bağış topladığını'' öne sürdü. 

Israel Hayom'un aktardığına göre, Sana'a Stratejik Araştırmalar Merkezi bu atamayı Ensarullah'ın artan bölgesel rollerini yeniden değerlendirmelerinin bir parçası olarak tanımlıyor.

New York Times'a (NYT) göre, Irak hükümeti Ensarullah'ın Bağdat'ta ofis açmasına izin verdi. 

Haberde ofislerin ağırlıklı olarak Irak ile ilişkileri geliştirmeye odaklandığı ve Haziran ayında açıldığı belirtiliyor. 

NYT, eş zamanlı olarak Bağdat'ta bir Hamas ofisinin de açıldığını belirtti.

İsrail gazetesinin iddiasına göre, Irak'ın başkentindeki Amerikan güçlerine saldırmaya hazırlanan, insansız hava aracı üretiminde uzmanlaşmış üst düzey bir Ensarullah subayı olan Hüseyin Abdullah Mastur el-Şabal adlı irtibat görevlisi, Bağdat yakınlarındaki ABD saldırısında öldürüldü.

Sonuç olarak, Israel Hayom, mevcut çerçevede Ensarullah ve Irak direnişi arasındaki artan etkileşimin salt İsrail'e değil, Amerika'ya da yönelik tehdit içeren bir işbirliği içinde oldukları sonucuna ulaşıyor.