Çağrı cihazlarındaki patlamaların arka planı

img
Çağrı cihazlarındaki patlamaların arka planı YDH

Güvenlik kaynakları, Mossad ve Aman tarafından siviller ve direnişçilerin kullandığı çağrı cihazlarına yerleştirilen patlayıcıların detaylarını el-Meyadin televizyonuna aktardı.




YDH - Kaynaklar, patlayıcıların, çağrı cihazlarının iç kısmında bulunan bir bölüme yerleştirildiğini belirtti.

El-Meyadin televizyonuna konuşan güvenlik kaynakları, bu patlayıcıların "normal cihazlarla yapılan hiçbir incelemede tespit edilemeyeceğini" ve bu nedenle "mevcut tespit cihazlarının, hatta ülkelerin uluslararası havaalanlarının, bu operasyon için kullanılan karmaşık teknikler ve algoritmalarla yerleştirilen patlayıcıları tespit edemediğini" vurguladı.

Kaynaklar, söz konusu eylemin arkasında İsrail istihbarat kurumları Mossad ve Aman'ın olduğunu doğrulayarak, Siyonist rejimin uluslararası bir şirketin siber altyapısını kullanarak bu saldırıyı gerçekleştirdiğini ve kasıtlı olarak toplu katliam hedeflediğini belirtti.

Operasyonun detaylarına değinen güvenlik kaynakları, "patlamanın, ileri teknolojiye sahip bir mesaj aracılığıyla gizli patlayıcıyı tetiklediğini" ve "patlamaya neden olanın çağrı cihazının pili değil, cihazın aldığı mesajla devreye giren lityum maddesi olduğunu" ifade etti.

Kaynaklar, "patlayıcı maddenin öldürme amacıyla kullanıldığını, özellikle belde taşınan cihazlarda patlayıcı dalganın doğrudan vücuda etki ettiğini" vurguladı.

Bunun yanı sıra kaynaklar, çağrı cihazlarına gelen yazılı bir mesajın alınmasından yaklaşık dört saniye sonra, "cihazların, açan ya da açmayan kişilerin yüzünde otomatik olarak patladığını" da ekledi.

El-Meyadin'e bilgi veren kaynaklar, kapalı olan veya iletişimin olmadığı bölgelerdeki cihazların ise patlamadığını belirtti.

Dün (salı) yaşanan patlamalar sonucunda, ikisi çocuk olmak üzere 12 kişi şehit olmuş ve yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralanmıştı.

Hizbullah, saldırının sorumlusunun İsrail olduğunu teyit ederken, Amerikalı ve İsrailli yetkililer de saldırının koşullarını araştırdıktan sonra, "İsrail dış istihbarat kurumu Mossad ile İsrail ordusunun ortak operasyonu olduğunu" doğruladı.

CNN’e konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, patlayan çağrı cihazlarının yeni olduğunu ve Hizbullah'ın bu cihazları son aylarda satın aldığını dile getirdi.

New York Times, "İsrail'in bu cihazlara Lübnan'a ulaşmadan önce müdahale ettiğini ve her bir cihazın içine az miktarda patlayıcı yerleştirdiğini" açıkladı.

Bazı medya organları, bu cihazların Tayvan merkezli Gold Apollo şirketinden ithal edildiğini iddia ederken, şirketin başkanı Hsu Ching Kuang bunu yalanladı ve Tayvanlı şirketin ticari markasını kullanma hakkına sahip olan Macar BAC şirketini işaret etti.