Biden'dan 'topyekûn savaş' uyarısı

img
Biden'dan 'topyekûn savaş' uyarısı YDH

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların 'topyekûn bir savaşa' dönüşebileceği konusunda uyardı.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların ‘topyekün bir savaşa’ dönüşme riski taşıdığını vurgularken, Amerikan yönetimi geçici bir ateşkes için çalışmalarını sürdürüyor.

Times of Israel gazetesine konuşan İsrail'den bir yetkili, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun olası bir anlaşmaya ‘yeşil ışık’ yaktığını, ancak bu anlaşmanın İsrailli sivillerin evlerine dönmesini de kapsaması gerektiğini belirtti.

Buna karşın, İsrailli yetkililer Lübnan'daki çatışmaların durdurulmasına yönelik çabaların sonuç vereceği konusunda oldukça karamsar.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun Hizbullah'a karşı Lübnan'da bir kara harekâtı için hazırlandığını ifade etti ve bir grup askere hitaben yaptığı konuşmada, “Postallarınız düşman topraklarına girecek,” dedi. Rejim ordusu ayrıca, kuzey cephesini güçlendirmek için iki yedek tugayın daha göreve çağrıldığını duyurdu.

ABD Başkanı Biden, ABC kanalında yayınlanan The View programına katılarak, “Topyekün savaş ihtimali söz konusu, ancak bence bölgeyi temelden değiştirebilecek bir çözüm için hâlâ bir şansımız var,” ifadelerini kullandı.

Bununla berbaer Biden, İsrail ve Hizbullah'ın bir ateşkesi kabul etmesinin, Gazze'deki İsrail-Hamas çatışmalarını durdurmaya da katkı sağlayabileceğini öne sürdü. Biden, “Bu mümkün ve ekiplerimle birlikte elimizdeki tüm enerjiyi bu hedefe ulaşmak için kullanıyorum. Bölgede değişim isteği var,” dedi.