Halevi: Yıllardır bu fırsatı bekliyorduk

img
Halevi: Yıllardır bu fırsatı bekliyorduk YDH

İsrail'den üst düzey yetkililer, ateşkes görüşmelerine ilişkin haberlerin gölgesinde bir durum değerlendirmesi yaptılar ve ateşkese şiddetle karşı olduklarını belirten açıklamalarda bulundular.




YDH- İsrail Kanal 13 haber sitesine göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Herzi Halevi, Hizbullah'a karşı askeri operasyonları sürdürmenin önemini vurgulayarak, olası bir ateşkes tartışmaları sırasında “Yıllardır bu fırsatı bekliyorduk” dedi. 

Halevi, Hizbullah'ın  ''üst düzey yetkililerini öldürmek ve silah transferlerini engellemek'' gibi temel askeri hedeflere odaklandığını kaydetti.

İsrail meclisindeki bakanlar da ateşkesin gerçekleşmesi ihtimaline karşı olduklarını ifade etmekte gecikmediler.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich X'te şunları yazdı:

“Kuzeydeki kampanya tek bir senaryoyla sona ermelidir: Hizbullah'ın ezilmesi ve kuzeyde yaşayanlara zarar vermesinin engellenmesi. Hizbullah'a aldığı ağır darbelerden kurtulması ve 21 gün sonra savaşın devamı için yeniden organize olması için zaman vermemeliyiz. Hizbullah'ın teslim olması ya da savaş, ancak bu şekilde bölge sakinlerini geri kazanabilir, kuzeyin ve ülkenin güvenliğini sağlayabiliriz.”

Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar şunları söyledi: 

“Hizbullah'ın kayda değer bir geri dönüşü olmaksızın ateşkes ilan edilmesi, İsrail'in son günlerde elde ettiği önemli güvenlik kazanımlarını tehlikeye atan ciddi bir hatadır. Umarım haberler doğru değildir, kuzeyde net bir karar verilene kadar tüm gücümüzle devam etmeliyiz.”

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, aşırı sağcı partisi Otzma Yehudit'in, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu geçici bir ateşkesi desteklemeyeceği ve kalıcı olması halinde koalisyondan çekileceği konusunda uyardı.

Bir hizip toplantısının ardından Ben Gvir, ''zayıflamış bir düşmanın yenilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunu yapmamanın vatandaşları tehlikeye atacağını ve zafere olan bağlılığın eksikliğini göstereceğini'' savundu.

Gvir, ''En temel ve anlaşılır şey, düşmanınız dizlerinin üzerine çöktüğünde onun toparlanmasına izin vermemeniz, karar vermesi için çalışmanız ve onu yenmek için çabalamanızdır. Eğer bunu yapmazsanız zayıflığınızı gösterir, vatandaşlarınızın güvenliğini tehlikeye atar ve kazanmaya niyetli olmadığınızı kanıtlarsınız.'' dedi.

Itamar Ben Gvir, ''Eğer geçici ateşkes bir “taslak” çerçevesinde kalıcı hale gelirse, ki bu kuzey sakinlerinin kaderinin Hizbullah'ın insafına kalması anlamına gelir, Otzma Yehudit'in tüm bakanları ve Knesset üyeleri hükümetten ve koalisyondan istifa edecektir.'' diye ekledi.

Başbakanlık Ofisi, Başkan Biden ve Macron tarafından önerilen bir anlaşmanın parçası olarak önümüzdeki saatlerde kuzeyde bir ateşkesin yürürlüğe gireceği haberlerini yalanladı ve şu açıklamayı yaptı:

“Haberler doğru değildir. Bu, Netanyahu'nun yanıt bile vermediği bir Amerikan-Fransız önerisidir.”

Netanyahu yarın Genel Kurul'a hitap edeceği New York'a doğru yola çıkmıştı, gazeteci Barak Ravid Netanyahu'nun şu açıklamayı yaptığını aktardı:

''Politikamız açıktır: Hizbullah'ı tüm gücümüzle vurmaya devam ediyoruz. Tüm hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız, her şeyden önce kuzey sakinlerini güvenli bir şekilde evlerine geri döndüreceğiz. Politikamız budur ve kimse bunu yanlış anlamayacaktır.''