Norveç polisi Lübnan’daki patlamalarla ilgili “kayıp” bir kişiyi arıyor

img
Norveç polisi Lübnan’daki patlamalarla ilgili “kayıp” bir kişiyi arıyor YDH

Geçen hafta ABD'ye yaptığı iş seyahati sırasında “kaybolan” Rinson Jose için uluslararası arama emri çıkarıldığı bildirildi.




YDH- The Guardian’ın bildirdiğine göre,  Norveç polisi, Lübnan’da geçtiğimiz hafta patlayan ve onlarca kişinin ölümüne yol açan çağrı cihazlarının satışıyla bağlantılı olarak Hint asıllı Norveç vatandaşı bir adam için uluslararası arama emri çıkardı.

Tedarik zincirinin bir parçası olduğu iddia edilen bir Bulgar şirketinin kurucusu olan 39 yaşındaki Rinson Jose’nin, geçen hafta ABD'ye yaptığı bir iş gezisi sırasında “kaybolduğu” bildirildi.

Bugün Oslo polisinden yapılan açıklamada “Dün Oslo polis bölgesi çağrı cihazı vakasıyla bağlantılı olarak bir kayıp ihbarı aldı. Bir kayıp vakası açıldı ve bu kişi için uluslararası arama emri çıkarttık.” denildi.

Jose, 18 Eylül'de Reuters tarafından kendisine ulaşıldığında çağrı cihazları hakkında yorum yapmayı reddetmiş ve Bulgaristan'daki işle ilgili soru sorulduğunda telefonu kapatmıştı. Daha sonra da çok sayıda çağrı ve mesaja yanıt vermediği belirtildi.

İşvereni DN Media Group, Norveçli medya şirketinin satış departmanında çalışan Jose'nin 17 Eylül'de Boston'daki “bir konferansa gitmek üzere yola çıktığın”ı ve ertesi günden bu yana kendisiyle “irtibat kurulamadığını” söyledi.

Bulgaristan'ın şirket kayıtlarına göre Jose’in, 2022 yılında başkent Sofya merkezli Norta Global Ltd'yi kurduğu kaydedildi.

Bulgar yetkililer şirketin çağrı cihazlarının tedarikindeki rolünü araştırdığı ancak cihazların Bulgaristan'da üretildiğine ya da Bulgaristan'dan ihraç edildiğine dair bir kanıt bulamadığı bildirildi.

NRK yayın kuruluşunun bildirdiğine göre Jose, Norveç vatandaşı ve başka bir ülkede doğmuş.

İsrail'in tarafından Lübnan’da gerçekleştirilen çağrı cihazı terörü, ikisi çocuk olmak üzere 10!dan fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve yaklaşık 3 bin kişinin yaralanmasına yol açmıştı.

Bir sonraki gün de Lübnan'daki süpermarketlerde, cenaze törenlerinde ve sokaklarda patlayan telsizler nedeniyle 25 kişi hayatını kaybetmiş, 450'den fazla kişi de yaralanmıştı.