Direniş'in belkemiği: Hasan Nasrullah

img
Direniş'in belkemiği: Hasan Nasrullah YDH

Press TV'deki yazı, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah'ın direnişçi kimliğinin kısa bir tarihçesini sunuyor.




YDH- Lübnan direniş hareketi Hizbullah'ın Genel Sekreteri, Direniş Ekseni'nin belkemiği, vizyon sahibi lider Seyyid Hasan Nasrullah, Cuma günü Beyrut'un güney banliyölerinde düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldü.

Hizbullah, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın şehadetini doğrulayarak onu “büyük ve ölümsüz şehit yoldaşlarına” katılan “seçkin, cesur, bilge ve anlayışlı bir lider” olarak tanımladı.

Press TV'ye göre, açıklamada şöyle denildi:

“Hizbullah liderliği, düşman karşısında, Gazze ve Filistin'i desteklemek, Lübnan'ı ve onun sadık ve onurlu halkını savunmak için mücadelesine devam edeceğine söz veriyor. İslami Direniş'in onurlu mücahitleri ve muzaffer kahramanlarına sesleniyoruz: Sizler yüce şehidin emanetçilerisiniz, onun sarsılmaz kalkanı ve kahramanlık ile kurtuluş tacının mücevherisiniz. Liderimiz düşüncesi, ruhu, çizgisi ve kutsal yaklaşımıyla hâlâ aramızda, ve sizler zafere kadar direniş ve fedakârlığa sadık ve bağlısınız.” 

Nasrallah'ın İsrail saldırganlığına karşı koyma konusundaki kararlı tutumu ve Filistin davasını durmaksızın savunması, Direniş Ekseni içinde sevilen ve saygı duyulan bir lider olarak itibarını sağlamlaştırdı.

Büyük tutkuları olan genç bir adam

Seyid Hasan Nasrullah 31 Ağustos 1960'ta Beyrut'un doğu banliyölerinden Matn semtinde doğdu. 

Fakir bir Şii ailede büyüdü ve çocukluk yıllarında güney Lübnan'a göç ettirildi.

Bu zorluklara rağmen Nasrullah İslam'ın motive olmuş ve dindar bir öğrencisiydi. 

1975 yılında 16 yaşındayken Irak'ın Necef kentinde Ayetullah Muhammed Bakır el-Sadr'ın İlahiyat Okulu'nda eğitim almaya başladı.

Önde gelen bir İslam alimi olan el-Sadr'ın Nasrullah'ın niteliklerini fark ettiği söylenir ve şöyle dediği aktarılır: 

“Sende liderliğin kokusunu hissediyorum; sen Mehdi'nin Ensar'ından birisin....”

Genç Nasrallah 1979'da Lübnanlı bir Şii siyasi grup olan Emel Hareketi'ne katıldı. 

Ancak bazı anlaşmazlıklar nedeniyle 1982 yılında gruptan ayrılarak yeni doğmakta olan Hizbullah hareketine katıldı.

Nasrullah, halk direniş hareketinin saflarında hızla yükseldi ve 1980'lerde İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında kilit bir askeri komutan oldu.

Nasrullah 1985 yılında Hizbullah içinde bölge başkan yardımcılığı görevini üstlendi.

Daha sonra, örgütün stratejik kararlar almaktan ve grup için politikalar oluşturmaktan sorumlu yönetim organı olan Şura Konseyi tarafından alınan kararların uygulanmasını içeren genel müdürlük pozisyonuna terfi etti.

İcra kurulu başkanı olarak grubun kararlarının etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamaktan ve hareketin günlük operasyonlarını yönetmekten sorumluydu.

İsrail işgal rejimine karşı direnişte kilit bir rol oynadı ve stratejik zekası ona savaş arkadaşlarının ve komutanlarının saygı ve hayranlığını kazandırdı.

Nasrullah'ın bu pozisyona istikrarlı bir şekilde yükselmesi, liderlik becerilerinin ve grubun hedef ve değerlerine olan bağlılığının bir göstergesiydi.

Karmaşık siyasi ve askeri durumların üstesinden gelebilen güvenilir ve yetenekli bir lider olarak görülüyordu.

Hizbullah'ın genel başkanlığına atanması kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu ve nihai olarak Genel Sekreterliğe yükselmesi için zemin hazırladı.

Abbas Musevi'nin halefi

1992 yılında Lübnanlı Şii din adamı ve Hizbullah'ın kurucularından olan ve grubun Genel Sekreterliği görevini yürüten Seyyid Abbas Musevi İsrail rejimi tarafından şehit edildi.

Nasrullah 16 Şubat 1992'de onun yerine Hizbullah'ın lideri oldu ve Cuma günü yani bugünkü şehadetine kadar bu görevi sürdürdü.

Onun ilham verici ve yetenekli liderliği altında Hizbullah, Lübnan'ın Müslüman ve gayrimüslim toplumları arasında güçlü bir destek tabanına sahip olarak bölgede güçlü bir siyasi ve askeri güç haline geldi.

Nasrullah, Hizbullah liderliğine atandıktan sonra örgütün strateji ve taktiklerini değişen siyasi ve askeri gerçeklere göre yeniden şekillendirmeye başladı.

Nasrullah'ın liderliğinde Hizbullah, güney Lübnan'daki İsrail güçlerine karşı, güney bölgelerinin işgalini İsrail güçleri için savunulamaz hale getirmek üzere tasarlanmış bir dizi son derece etkili operasyon başlattı ve nihayetinde hedeflerine ulaşmayı başardı.

2000 yılında, yaklaşık yirmi yıllık bir mücadelenin ardından İsrail güçleri nihayet güney Lübnan'dan çekilerek Hizbullah ve bölgedeki daha geniş direniş hareketi için büyük bir zafere imza attı.

Nasrullah, hem Hizbullah'ın askeri operasyonlarına liderlik ederek hem de Lübnan hükümeti ve diğer bölgesel aktörlerle müzakerelerdeki siyasi becerileriyle bu zaferde kilit bir rol oynadı.

Nasrullah 2004 yılında İsrail rejimi ile Hizbullah arasında, İsrail tarafından yasadışı olarak tutulan yüzlerce Lübnanlı ve Filistinli mahkumun serbest bırakılmasıyla sonuçlanan büyük bir mahkum takasının müzakere edilmesinde önemli bir rol oynadı.

2004 yılındaki esir takası Nasrullah'ın yetenekli bir diplomat olarak ününü daha da pekiştirdi.

Takas Nasrullah için kişisel açıdan da önemliydi çünkü 1997 yılında İsrail güçleri tarafından öldürülen oğlunun kalıntılarının iadesi ile sonuçlandı.

Oğlunun kalıntılarının iadesi Nasrullah'ın direniş davasına olan bağlılığının ve halkı uğruna kişisel fedakarlıklarda bulunma isteğinin güçlü bir sembolüydü.

Nasrullah'ın 2006'da 33 gün süren Lübnan Savaşı sırasındaki liderliği, hem Lübnan'da hem de daha geniş Arap ve İslam dünyasında “direnişin lideri” olarak ününü daha da pekiştirdi.

Savaş boyunca Hizbullah, İsrail'in büyük askeri saldırısına karşı direnmeyi başardı ve savaştan itibarını büyük ölçüde arttırarak galip çıktı.

Grubun İsrail'in hava saldırılarına ve kara taarruzlarına dayanabilmesi ve İsrail işgali altındaki topraklara roket ve füze fırlatmaya devam edebilmesi, muazzam askeri becerisini ve Siyonist işgale karşı direniş davasına olan bağlılığını gösterdi.

Güçlü ittifakların adamı

Nasrullah özellikle İran ve Suriye de dahil olmak üzere diğer bölgesel aktörlerle ittifaklar kurulmasında ve Tel Aviv rejimine karşı direniş çabalarının koordine edilmesinde etkili oldu.

Nasrullah, 2011 yılında başlayan iç savaş sırasında Suriye'nin, özellikle de Devlet Başkanı Beşşar Esed hükümetinin açık bir destekçisi olmuş ve Batı destekli paralı askerler ve tekfirci teröristler aracılığıyla Esed hükümetinin altını oyma girişimlerine karşı çıktı.

Hizbullah savaşçıları Arap ülkesinde aktif olarak yer almış, bölgede aşırılık yanlısı grupların yayılmasını önlemek için Suriye hükümet güçleriyle birlikte ABD destekli terörist gruplara karşı savaştı.

Nasrullah aynı zamanda bir konuşmacı olarak belagati ve karizmasıyla da tanınıyordu.

Konuşmaları bölgedeki milyonlarca insana ilham verdi ve direniş ve kendi kaderini tayin etme mesajı Filistinliler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ezilen insanlar arasında yankı buldu.

Kendisine yönelik sayısız suikast ve liderliğini zayıflatma girişimine rağmen Nasrullah adalet ve kurtuluş davasına olan bağlılığını sürdürdü.

Onun liderliği Lübnan'ın egemenliğini ve onurunu savunmada ve yeni nesil direniş savaşçılarına ilham vermede kritik bir rol oynadı.

Geçen yıl Ekim ayında İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşının başlamasıyla birlikte, “Filistin direnişini desteklemek için Güney Lübnan'da bir cephe” açıldığını ilan etti.

Bu davaya tereddütsüz bir şekilde bağlı olan Nasrullah, birçok konuşmasında bu cephenin Gazze'ye yönelik yıkıcı savaş sona erene kadar yorulmadan devam edeceğine dair söz verdi.

Nasrallah Direniş Ekseni'nin gerçek bir kahramanıydı ve onun mirası gelecek nesillere adalet ve kurtuluş mücadelelerinde ilham vermeye ve yol göstermeye devam edecek.