İsrail, iki yıl önce İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırı tatbikatı yapmış

img
İsrail, iki yıl önce İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırı tatbikatı yapmış YDH

ABD, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine olası bir saldırısından kaygılı. İsrail'in bu tür bir operasyonu tek başına gerçekleştirme kapasitesi tartışmalı. Biden yönetimi, İsrail'i temkinli davranmaya çağırırken, bölgede tırmanma riskine dikkat çekiyor.




YDH - İki yıl önce onlarca İsrail savaş uçağının, Akdeniz üzerinde İran'ın nükleer tesislerini vurma tatbikatı gerçekleştirdiği öğrenildi. İsrail ordusunun kamuoyuna yaptığı açıklamada bu tatbikatın "uzun mesafeli uçuş, havada yakıt ikmali ve uzak hedefleri vurma" egzersizi olduğu belirtildi.

Ancak asıl amaç sadece İran'a gözdağı vermek değil, aynı zamanda Biden yönetimine Siyonist rejimin hava kuvvetlerinin bu operasyonu tek başına yürütebileceği mesajını iletmekti.

New York Times'a konuşan eski ve mevcut üst düzey İsrailli yetkililer, ülkelerinin İran'ın nükleer tesislerine ciddi zarar verme kapasitesi konusundaki şüphelerini dile getirdi.

Son günlerde Pentagon yetkilileri, İsraillilerin bunu tek başlarına yapmaya hazırlanıp hazırlanmadıklarını sessizce sorguluyor.

Başkan Biden, İsraillileri nükleer ya da enerji tesislerini vurmama konusunda uyararak, herhangi bir yanıtın İran'ın geçen hafta İsrail'e yaptığı saldırıyla "orantılı" olması gerektiğini söylemişti.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'a ABD'nin rejimden, İranlıların yeni bir tırmanışına yol açacak misilleme adımlarından kaçınmasını istediğini açıkça ifade etmişti

Yetkililer, İsrail'in Sadık Vaad-2 nedeniyle İran'a vereceği ilk yanıtın muhtemelen askeri üslere ve bazı istihbarat ya da komuta noktalarına odaklanacağını belirtiyor. İsrail'in başlangıçta ülkenin nükleer tesislerine saldırması pek mümkün görünmüyor.

İran'ın nükleer programını sekteye uğratma fırsatının değerlendirilmesi yönünde artan bir çağrı var. Eski Başbakan Naftali Bennett, sosyal medyada "İsrail şu anda Orta Doğu'nun çehresini değiştirmek için son elli yılın en büyük fırsatına sahip ve İran'ın nükleer programını, merkezi enerji tesislerini yok etmek ve bu terörist rejimi ölümcül bir şekilde sakatlamak için şimdi harekete geçmeliyiz," dedi.

Amerikalı yetkililer, bu tür saldırıların etkisiz kalacağını ve bölgeyi topyekûn bir savaşa sürükleyebileceğini belirterek karşı çıkıyorlar.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Michael Turner, Biden'ı eleştirerek "Daha önce masada olduğunu söylediği halde Başkan'ın masadan kalktığını söylemesi tamamen sorumsuzluktur," ifadelerini kullandı.

İsrail'in saldırı kapasitesi hala sınırlı. Havada yakıt ikmali için eskiyen Boeing 707 filosuna bel bağlayan İsrail'in, daha uzun mesafelere yakıt taşıyabilen yeni modellerin ABD tarafından teslim edilmesi yıllar alacak.