Hamas ve el-Fetih cepheleri birleştirmek için buluştu

img
Hamas ve el-Fetih cepheleri birleştirmek için buluştu YDH

Çarşamba günü, Kahire'de bir araya gelen Hamas ve el-Fetih, birleşme amacıyla bir toplantı düzenledi.




YDH- El-Meyadin'e göre, Hamas ve el-Fetih heyetleri işbirliğini arttırma ve ulusal cepheyi güçlendirme stratejilerini araştırmak üzere Çarşamba günü Kahire'de bir araya geldi. 

Hamas'ı Halil el-Hayya, el-Fetih'i ise Başkan Yardımcısı Mahmut el-Alul temsil etti.

Görüşmelerde sınır geçişlerini denetlemekle görevli komitenin operasyonel çerçevesi, Gazze'deki saldırganlık ve sınır geçişlerinin yönetimi ile sağlık, yardım, barınma, sosyal kalkınma ve eğitimle ilgili konular da dâhil olmak üzere güncel siyasi gelişmeler ele alındı. 

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa Kahire toplantısının, yaklaşık 17 bini çocuk ve 11 binden fazlası kadın olmak üzere 41 binden fazla Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan ve yaklaşık 10 bininden hala haber alınamayan bir yıllık çatışmanın ortasında Gazze'deki durumu istikrara kavuşturmayı amaçladığını belirtti.

Gazze'deki sağlık sistemi ciddi şekilde etkilendiği, hastanelerin yarısından fazlası çalışamaz hale geldiği ve 986 sağlık çalışanının öldüğü bildirilmişti.

BBC: Uydu görüntüleri İsrail'in Philadelphia Koridoru'nu asfaltladığını gösteriyor

BBC'nin son haberine göre İsrail güçleri Gazze'nin güney sınırı boyunca uzanan Philadelphi Koridoru'nda yeniden faaliyete geçerek tam bir çekilmenin pek mümkün olmadığını gösteriyor.

Bu hareketlilik, Beyaz Saray'ın ateşkes çerçevesinin İsrail askerlerinin nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekilmesine yönelik hükümler içerdiği iddiasına rağmen devam ediyor.

Ateşkes müzakerelerinde ve olası esir takaslarında kritik öneme sahip olan Koridor'un yeniden ortaya çıktığı uydu görüntüleri ve videolarla teyit edildi.

26 Ağustos ve 5 Eylül tarihleri arasında 6,4 kilometrelik bir bölüm tamamlandı ve inşaat çalışmaları 4 Eylül'de görünür hale geldi.

Gazze'nin İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınır noktası olan Refah geçişini de içeren Koridor, 7 Mayıs'tan bu yana İsrail askeri varlığının arttığı bir yer oldu.

King's College London'dan Dr. Andreas Krieg, yolun geliştirilmesinin müzakereciler üzerinde baskı yarattığını, bunun da İsrail'in bir oldubitti yaratma niyetini ve Gazze'den kısa süre içinde çekilme konusundaki isteksizliğini gösterdiğini belirtti. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Philadelphi Koridoru'nun Hamas operasyonları için hayati önem taşıdığını söyleyerek 7 Ekim'den önce kaçakçılık için kullanıldığını iddia etti.

Mısırlı emekli Tümgeneral Dr. Samir Ferac ise yolun açılmasını İsrail'in çekilme konusundaki isteksizliğine işaret eden bir “psikolojik savaş” taktiği olarak değerlendiriyor.