Nikaragua, 'faşist ve soykırımcı' İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

img
Nikaragua, 'faşist ve soykırımcı' İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti YDH

Bolivya'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e karşı açılan davada Güney Afrika'ya katılmasının ardından Nikaragua İsrail ile diplomatik ilişkilerini keserek Gazze'deki soykırım karşısında bunu yapan 12. ülke oldu.




YDH- The Cradle'a göre, Nikaragua hükümeti 11 Ekim'de İsrail ile diplomatik ilişkilerini keseceğini açıklayarak Filistin'e “tam destek” verdi ve İsrail'i “faşist ve soykırımcı” olarak kınadı.

Filistinlilere yönelik devam eden soykırım ve İsrail'in bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolünü gerekçe gösterilerek ilişkileri sonlandırma talebini yerine getirme talimatı verildi.

Başkan Yardımcısı Rosario Murillo devlet televizyonu Kanal 4'e yaptığı açıklamada şunu dedi:

“Başkanımız Dışişleri Bakanlığına ulusal parlamentonun talebine uyması ve İsrail'in faşist ve soykırımcı hükümetiyle diplomatik ilişkileri kesmeye başlaması talimatını verdi”

Açıklamada şöyle devam etti:

 “Filistin halkı ve hükümetiyle, şehitlik, yıkım ve barbarlığa maruz kalan halklarla daimi dayanışma içinde ve uluslararası hukuka ve dünya devletleri ve hükümetleri arasındaki medeni ilişkileri düzenleyen sözleşmelere sıkı sıkıya bağlı kalarak Nikaragua Cumhuriyeti Hükümeti, faşist İsrail hükümetiyle tüm diplomatik ilişkilerini kesti” 

Orta Amerika ülkesi yaptığı açıklamada bir kez daha İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımını ve “şu anda Lübnan halkına karşı genişleyen ve Suriye, Yemen ve İran'ı ciddi şekilde tehdit ederek bölgenin ve dünyanın barış ve güvenliğini tehlikeye atan işgali ve Filistin halkının yaşamına ve onuruna yönelik sürekli saldırganlığı” kınadı.

Özel bir parlamento oturumu sırasında alınan karar, Nikaragua'da yerleşik bir İsrail büyükelçisinin bulunmaması nedeniyle büyük ölçüde sembolik olmakla birlikte, ülkeyi Gazze'deki ABD destekli İsrail eylemlerine karşı çıkan birkaç ülke ile aynı hizaya getiriyor.