İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Biden’a İsrail'in İran’a yapacağı olası saldırının askeri hedeflerle sınırlı olacağını söyledi. Washington Post’a göre, Netanyahu’nun daha ılımlı tutumu, ABD'nin İsrail'e THAAD hava savunma sistemi göndermesine neden oldu.
YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, ABD Başkanı Joe Biden’a, Sadık Vaad-2 operasyonuna karşılık vereceği saldırıda İran’ın askeri bölgelerini hedef alacağını söylediği bildirildi.
Washington Post’ta yer alan haberde, İsrail Başbakanı’nın, ABD seçimlerine müdahale etmeme amacıyla planlanan askeri eylemlerini sınırladığı öne sürüldü.
Haberde, biri Amerikalı yetkili olmak üzere, konuya yakın iki yetkilinin ifadelerine yer verildi.
Yetkililere göre, ABD’nin İsrail’e gelişmiş bir anti-balistik füze savunma sistemi göndermesinde Netanyahu’nun bu daha temkinli yaklaşımının ciddi bir rol oynadığı belirtildi.
İsrail’in daha önce İran’ın petrol altyapısına ya da nükleer tesislerine saldırmayı düşündüğü biliniyordu.
Fakat her iki senaryo da ABD tarafından, çatışmaları tırmandırma potansiyeli nedeniyle onaylanmıyordu. ABD, bu tarz saldırıların, İran’ın İsrail’in sivil altyapısına veya Batı’ya yakın diğer bölge ülkelerine misilleme yapma riskini artırmasından korkuyordu.
Haberde görüşüne yer verilen bir yetkiliye göre, Siyonist rejimin saldırısı “ABD seçimlerine siyasi müdahaleden kaçınacak” şekilde planlanıyor.
Petrol altyapısına yapılacak bir saldırı enerji fiyatlarının artmasına neden olabilirken, nükleer tesislere yapılacak bir saldırı ise bölgedeki çatışmaları genişletebilir ve ABD’nin doğrudan müdahalesine yol açabilir.
Her iki sonuç da ABD kamuoyunda hoşnutsuzluğa neden olarak, Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e zarar verebilir ve Cumhuriyetçi Donald Trump’ın lehine sonuçlar doğurabilir.
Öte yandan, Körfez ülkeleri de İsrail’in İran’ın petrol tesislerine saldırmasını engellemek için Washington’da yoğun bir lobi faaliyeti yürütüyor.
Söz konusu ülkeler, çatışmanın tırmanması durumunda kendi petrol altyapılarının Direniş Ekseni'nin diğer bileşenlerinin saldırısına açık hale gelmesinden endişe ediyor.
Gece geç saatlerde İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada ise rejimin "güvenlik ihtiyaçlarının" her türlü hesabın önüne geçeceği belirtildi.
Açıklamada, “Amerikan hükümetinin görüşlerini dinliyoruz ancak nihai kararlarımızı İsrail’in ulusal güvenlik gereksinimlerine göre vereceğiz,” denildi.
Washington Post’a konuşan yetkililer, Netanyahu’nun “daha ılımlı” tutumunun ABD’nin endişelerini yatıştırdığını ve Biden’ı, İran’ın misillemesine karşı korumak amacıyla İsrail’e bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) füze sistemi göndermeye ikna ettiğini belirtti.
Pentagon, pazar günü İsrail’e bir THAAD bataryası ile birlikte yaklaşık 100 asker gönderildiğini doğrulamıştı.
Haberde ayrıca, İsrail’in saldırının zamanlamasını henüz netleştirmediği ancak bir yetkilinin bu saldırının 5 Kasım seçimlerinden önce gerçekleşebileceğini söylediği aktarıldı.
Yetkili, planlanan eylemi “bir dizi yanıttan biri” olarak nitelendirdi.
Netanyahu’ya yakın bir kaynağa göre, başbakan ABD ile koordinasyon halinde olsa da saldırıyı başlatmadan önce Beyaz Saray’ın onayını beklemeyecek.