Hamas: Saldırılar sona ermeden esir anlaşması olmaz

img
Hamas: Saldırılar sona ermeden esir anlaşması olmaz YDH

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da ABD Elçisi Amos Hochstein gibi yeni bir şey getirmediğini söyleyen Hamas lideri Usame Hamdan, “hareketin, talepleri konusundaki duruşunun değişmediğini” vurguladı.




YDH- Hamas lideri Usame Hamdan perşembe akşamı el-Meyadin'e verdiği demeçte “Gazze'ye yönelik saldırı durdurulmadıkça ve tamamen çekilmedikçe İsrail işgaliyle esir takası anlaşması yapılmayacağını” söyledi.

Hamdan “Direnişin elindeki esirlerin serbest bırakılmasına yönelik her türlü ciddi çabanın ateşkesle başlaması gerektiğini” belirtti.

Hamas heyetinin Moskova ziyaretinin “İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını durdurma çabalarının bir parçası” olduğunu belirten Hamas lideri, “Rusya, Çin ve Cezayir'den Gazze'ye yönelik saldırıyı sona erdirmek için çalışmalarını istedik” dedi.

“Arabulucuların heyete müzakerelerin ilerleyebileceğine dair işaretler olduğu bilgisini verdiğini” kaydeden Hamas yetkili, “Hamas heyetinin, hareketin ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu” teyit etti.

Hamdan, heyetin Kahire'ye, önerilen fikirleri dinlemek için gittiğini belirtti ancak “hareketin talepleri konusundaki duruşunun değişmediğini” vurguladı.

ABD'nin diplomatik çabaları üzerine

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv'e yaptığı son ziyaretle ilgili olarak Hamdan, “Blinken'ın mesajının ABD elçisi Amos Hochstein'ın sunduğundan farklı olmadığını” belirtti. Hamdan bunu, “durumu sadece ABD-İsrail çıkarlarına uygun hale getirme çabası” olarak değerlendirdi.

Hamdan, Blinken'ın yeni bir fikir getirdiğinden şüphe duyduğunu ifade ederek, “Arabulucuları dinlemeden Blinken'ın farklı bir şey önerip önermediğini söylemek zor. Ancak yeni bir şey getirmesini beklemiyoruz” dedi.

Ayrıca şunu da vurguladı: “Filistin halkının çıkar ve taleplerini karşılayacak yeni öneriler olmadığı sürece hareket bunları kabul etmeyecektir. Ancak arabulucuları dinlemekten de zarar gelmez.”

Gazze Şeridi ve kuzeydeki kuşatma üzerine

Hamdan, yaklaşık 20 gündür kuşatma altında olan Gazze'nin kuzeyindeki durumla ilgili olarak da konuştu. Hamas yetkilisi bu durumu “adı ister ‘Generaller Planı’ ister başka bir şey olsun, soykırım sürecinde bir adım” olarak nitelendirdi.

Hamdan, “Gazze'nin kuzeyindeki direniş savaşçılarının kararlı olduğunu” yineleyerek, şehit olmaktan korkmadıklarını ve İsrail işgal güçleriyle yüzleşmeye ve çatışmaya devam etmeye kararlı olduklarını vurguladı.

“İsrail rejim katliamlardan kazançlı çıktığına inanıyor”

Hamdan, “ikiyüzlü dünyada hiç kimsenin işgalin Güney Lübnan'daki UNIFIL güçlerine ya da Gazze'deki UNRWA'ya saldırarak işlediği suç hakkında konuşmamasına” şaşırdığını ifade etti.

El-Meyadin'e verdiği demeçte “Lübnan ve Filistin'deki katliamlar, bazılarının gizlemeye çalıştığı bu varlığın gerçek doğasını ortaya koyuyor” diyen Hamdan, işgalin katliamlarından kazançlı çıkacağını düşündüğünü ancak bunun bir yanılsama olduğunu belirtti.

İsrail’in Hamas ve Filistin direnişini yıpratmaya çalıştığını söyleyen Hamdan, “işgal bitmeden yorulan taraf biz olmayacağız" dedi.

Hamdan ayrıca, “savaşı uzatmanın ve genişletmenin işgale sadece felaket getireceğini” vurguladı. Ayrıca, “Bugün Filistin halkının ruh halinin her türlü kısmi anlaşmayı reddettiğini” bir kez daha teyit etti.

Gazze ve Lübnan'daki direnişçiler arasındaki koordinasyon artmaya devam ediyor

Hamdan, İslami Direniş savaşçılarının mesajına değinerek, “Bu savaşçıların savaşırken böylesine onurlu bir şekilde konuştuklarını duyduğumuzda gurur duyuyoruz” dedi.

Hamas lideri, “Lübnan ve Filistin'deki direniş savaşçılarının halklarının ve çevrelerinin desteğini asla unutmamaları dikkat çekicidir” dedi. Savaşçıların mesajlarında “İsrail işgali karşısında elde ettikleri başarıların gurur verici tarihinden yararlandıklarını” vurguladı.

Hamdan, Lübnan'daki Direniş'in gösterdiği direncin “işgalle mücadelede önemli bir etkisi olacağına” inandığını ifade etti.

Ayrıca, “Gazze ve Lübnan'daki Direniş arasındaki koordinasyonun başladığı gibi devam ettiğini ve savaşın ilerlemesiyle birlikte geliştiğini” açıkladı.

Hamdan sözlerini “Gazze'de yıkıma neden olan işgal, Lübnan'da da ağır bir yenilgiye uğrayacaktır” diyerek tamamladı.

Mısır güvenlik heyeti Hamas liderleriyle Kahire'de buluştu

‘Kahire News’ tarafından perşembe günü yayınlanan ve Reuters tarafından aktarılan habere göre, Mısırlı bir güvenlik heyeti Gazze Şeridi'nde ateşkes müzakerelerini yeniden başlatma çabalarının bir parçası olarak Kahire'de Hamas liderleriyle bir araya geldi.

Daha sonra Filistin ‘el-Aksa’ televizyonu, baş müzakereci ve Hamas'ın Gazze'deki siyasi bürosunun başkan yardımcısı Halil El Hayya başkanlığındaki bir Hamas heyetinin Mısır Genel İstihbarat Başkanı Hasan Mahmud Reşad ile görüşmek üzere Kahire'ye gittiğini bildirdi.

Katar ve Washington'daki üst düzey diplomatlar, Amerikalı ve İsrailli müzakerecilerin önümüzdeki günlerde Doha'da bir araya gelerek Gazze'de bir ateşkes anlaşmasına varılmasını amaçlayan görüşmeleri yeniden başlatmaya çalışacaklarını duyurdu.



Makaleler

Güncel