“Tecavüz zanlısı, İsrail Cumhurbaşkanlığı koltuğunda”

img
“Tecavüz zanlısı, İsrail Cumhurbaşkanlığı koltuğunda” YDH

SAAF-Yediot Ahronot gazetesi, İsrail Başsavcısı Menahem Mazuz’un, İsrail Cumhurbaşkanı Katsav'ı




SAAF-Yediot Ahronot gazetesi, İsrail Başsavcısı Menahem Mazuz’un, İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav'ı “tecavüz” suçlanmasına karar verdiğini açıklamasının ardından internet sitesinde yaptığı habere “Cumhurbaşkanlığı makamında tecavüzle suçlanan biri oturuyor” şeklinde haber yaptı.

 

İsrail Başsavcısı Menahem Mazuz, haftalardır süren incelemelerinin sonucunda, Katsav'ın birçok cinsel suçun ötesinde, en ağır suç olan “tecavüz” ile suçlanması noktasında karar aldı.

 

Karara göre İsrail Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Katsav hakkında “tecavüz”den suç duyurusunda bulunacak. Ayrıca Katsav, “makamını kullanarak” yasak ilişkide bulunmak, sarkıntılık etmek ve cinsel tacizde bulunmayla suçlanıyor.

 

Katsav, 1998–1999 yılları arasında Turizm Bakanlığında çalıştığı sırada ve 2003–2004 yıllarında Cumhurbaşkanlığında çalıştığı sırada makamını kullanarak yasak ilişkide bulunmak ve sarkıntılık etmeyle suçlanıyor.

 

İsrail parlamentosunda bulunan sol partilerden Meretz'in başkanı Yossi Beilin, Katsav'ı istifaya çağırıyor. Katsav’a yönelik bir diğer istifa çağırısı da Ulusal Dinci Parti'den geliyor.

 

İşçi Partisi milletvekillerinden Şeli Yahimoviç, Katsav’ın Cumhurbaşkanını görevinden uzaklaştırmasını isterken İsrail Parlamentosu (Knesset) Başkanı Dalia İtzik Madrid'e yapacağı ziyareti iptal ederek Cumhurbaşkanlığı makamına vekâlet edecek kişi olarak ülkede kalacağını açıkladı.

 

Katsav'ın avukatı David Libai ise yaptığı açıklamada konu hakkında kesin bir karara varıncaya kadar Cumhurbaşkanı'nın izin kullanacağını belirtti.