Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, ABD Başkanı Joe Biden'a, Donald Trump göreve gelmeden önce İran'ın nükleer silah geliştirmesi halinde ABD'nin İran'ın nükleer tesislerini vurma seçeneklerini sunduğu bildiriliyor.
YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Axios'a bilgi veren üç kaynak, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın ABD Başkanı Joe Biden'a, Donald Trump göreve gelmeden önce İran'ın nükleer silah geliştirmesi halinde ABD'nin İran'ın nükleer tesislerini vurma seçeneklerini sunduğunu söyledi.
Biden ve ulusal güvenlik ekibi kısa süre önce İran'ın nükleer programına ilişkin çeşitli seçenekleri tartışmış ancak nihai bir karar alınmamıştı.
Yaklaşık bir ay önce yapılan toplantı yeni bir istihbarattan ziyade İran'ın nükleer faaliyetlerini arttırması halinde ABD'nin vereceği olası tepkilere yönelik “ihtiyatlı senaryo planlamasının” bir parçasıydı.
Biden'ın en yakın danışmanlarından bazıları özel olarak İran'ın nükleer programının hızlanmasının ve Direniş Ekseni'nin maruz kaldığı savaşın Biden'a saldırı için hem bir ihtiyaç hem de bir şans sağladığını savundu.
Axios'a konuşan kaynaklar, aralarında Sullivan'ın da bulunduğu Biden'ın bazı yardımcılarının, İran'ın hava savunma ve füze kabiliyetlerinin geriletilmesinin ve müttefiklerinin önemli ölçüde zayıflatılmasının başarılı bir saldırı şansını arttırırken İran'ın misilleme ve bölgesel tırmanma riskini de azaltacağına inandıklarını söyledi.
Bir kaynak, Biden'ın aciliyet konusuna, yani İran'ın yeni bir başkanın göreve gelmesine sadece haftalar kala büyük bir askeri saldırıyı haklı çıkaracak eylemlerde bulunup bulunmadığına odaklandığını açıkladı.
İki hafta önce New York'ta düzenlenen bir konferansta Sullivan, İranlı yetkililerin son aylardaki açıklamalarını gözlemleyerek ABD'nin doktrinini değiştirip değiştirmeyeceğini düşünmesi gerektiğini ileri sürdü.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) göre İran'ın dört nükleer silah yapmaya yetecek kadar %60 zenginleştirilmiş uranyumu var ancak bunu yapmaya karar verirse nükleer patlayıcı bir cihaz ya da savaş başlığı yaratması gerekecek. İsrail istihbaratı bunun en az bir yıl alacağını söylüyor.
Ancak ABD'li ve İsrailli yetkililer, İranlı bilim adamlarının geçen yıl boyunca, bilgisayar modellemesi ve metalurji de dahil olmak üzere, nükleer bir cihaz geliştirmek için gereken süreyi kısaltmayı amaçlıyor gibi görünen “şüpheli” nükleer silahlanma araştırmaları yürüttüğünü iddia ediyor.
ABD'li ve İsrailli kaynaklara göre Biden yönetimi geçtiğimiz ilkbaharda İran'ın nükleer araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle ilgili ciddi endişelerini gizlice dile getirmişti.
Sullivan geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Biden yönetiminin seçilmiş Başkan Trump'ın ekibini İran'ın nükleer programına ilişkin istihbarat tablosu konusunda bilgilendirdiğini ve Trump yönetiminin farklı bir stratejisi olsa da “İran'ın nükleer programının yarattığı tehdit konusunda ortak bir temelden yola çıktığımızdan emin olmak istiyorum” dediğini açıkladı.
Geçtiğimiz ay İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Dr. Kemal Harrazi, el-Meyadin ile İran'ın nükleer doktrinindeki olası değişiklik de dâhil olmak üzere önemli bölgesel konuları ele aldı.
El-Meyadin’e daha önce yaptığı açıklamalarda İran'ın nükleer doktrinini yeniden gözden geçirebileceği uyarısında bulunduğu ve Trump'ın göreve başlaması ufukta görünürken bunu yapmanın “zamanının gelip gelmediği” sorulduğunda, İran'ın nükleer silahlara karşı olduğunu vurguladı ancak olası karşı önlemleri de ima etti.
“Bize karşı adım atarlarsa, uygun zamanda orantılı önlemlerle karşılık vermemiz doğaldır” diyerek stratejik yeniden ayarlama için açık kapı bıraktı.