Yemen, Amerika'nın saldırıları karşısında yılmadı

img
Yemen, Amerika'nın saldırıları karşısında yılmadı YDH

ABD'nin Yemen'e yönelik yüksek maliyetli hava saldırıları, ülkeyi caydırmada yetersiz kaldı ve Yemen misilleme kapsamını genişletme tehdidinde bulundu. CNN'in haberine göre, uzmanlar ABD stratejisinin etkinliğini sorgularken, Yemen'in direniş kapasitesine ve gelişmiş askeri teknolojisine dikkat çekiyor.




YDH - ABD'nin Yemen Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik astronomik maliyetli hava harekatının misilleme eylemlerinin kapsamını genişletme tehdidinde bulunan ülkeyi caydırmada yetersiz kaldığı bildirildi.

CNN'in haberine göre, Amerikan ordusu mart ortasından bu yana Yemen genelinde haftalarca süren hava saldırıları düzenleyerek ülkenin altyapısını hedef aldı.

ABD'li yayın kuruluşu daha önce, harekat hakkında bilgi sahibi üç kişiye dayandırdığı haberinde, Amerikan operasyonlarının maliyetinin üç haftadan kısa sürede 1 milyar dolara yaklaştığını bildirmişti.

Yayın kuruluşu ayrıca, saldırının mali ve lojistik yoğunluğuna rağmen hava saldırılarının Yemen güçlerinin operasyonel gücünü azaltmada "sınırlı etkiye" sahip olduğunu kaydetmişti.

CNN'in pazar günkü haberinde adı açıklanmayan bir Amerikalı yetkili, "Mühimmat, yakıt, görev süresini tüketiyoruz," dedi.

Yayın kuruluşu, yoğun bombardımana rağmen Yemen güçlerinin yalnızca yanıtlarını artırdığını da ekledi.

Haberde, mart ortasından bu yana güçlerin İsrail’e çok sayıda balistik füze fırlattığı ve Kızıldeniz'deki ABD deniz unsurlarını defalarca İHA ve füzelerle hedef aldığı belirtildi.

Bu saldırıların önemli bir fiziksel hasara yol açmamasına rağmen, ABD saldırılarına direnme konusunda açık bir kararlılığı yansıttığı ifade edildi.

CNN'e göre, Amerikalı yetkililer Sanaa tarafından reddedilen bir iddia olarak birkaç orta düzey Yemenli komutanın öldürüldüğünü öne sürüyor.

Ancak istihbarat analistleri, Arap Yarımadası ülkesinin üst düzey liderliğinin sağlam kaldığını ve füze fırlatma kabiliyetleri de dahil olmak üzere askeri altyapısının çoğunun hâlâ faal olduğunu söylüyor.

Bunun yanı sıra CNN, Yemen güçlerinin caydırılmaktan ziyade misilleme saldırılarını daha fazla hedefi kapsayacak şekilde genişletme tehdidinde bulunduğunu bildirdi.

Ensarullah da yakın zamanda yaptığı açıklamada, "Yemen'e yönelik düzinelerce hava saldırısı, Yemen Silahlı Kuvvetleri'ni dini, ahlaki ve insani görevlerini yerine getirmekten alıkoymayacaktır," dedi.

Ancak Ensarullah'ın rakamları operasyon sayısının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Misilleme, işgal altındaki topraklara giden gemilerin güney Afrika'yı dolaşmak zorunda kalmasına neden olarak ve böylece yasa dışı İsrailli yerleşimciler tarafından tüketilen çeşitli malların fiyatlarını belirgin şekilde artırarak rejimin ekonomisine önemli ölçüde zarar verdi.

CNN ayrıca, ABD saldırganlığının başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyen ABD'li ve bölgesel uzmanların görüşlerine yer verdi.

Uzmanlar ayrıca CNN'e, ABD kampanyası devam ettikçe yüksek maliyetin, sınırlı sonuçların ve artan bölgesel yansımaların Washington'ın nihai hedefi ve askeri baskının on yıllık savaşın başaramadığını başarıp başaramayacağı konusunda soruları gündeme getirdiğini söyledi.

Yemen uzmanı Elisabeth Kendall, tek başına hava gücünün Sanaa'yı caydırmak için yetersiz olduğunu söyledi.

Ülkenin "son on yılda on binlerce kez bombalandığını ve hâlâ yılmadığını belirten Kendall, "Dolayısıyla insan, bombalamanın büyük ölçüde göstermelik olduğunu düşünüyor: Dünyaya gösterelim; yapabiliriz çünkü yaparız," diye ekledi.

Belçika merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'ndan analist Ahmed Nagi de benzer görüşü yineledi.

Nagi, CNN'e yaptığı açıklamada, hava saldırılarının Yemen'i geri adım atmaya zorlayacağı inancının bir yanlış hesap olduğunu belirterek, "Bu yaklaşım [Joe] Biden yönetimi altında başarısız oldu ve [Donald] Trump yönetimi altında da başarılı olması pek olası değil," ifadesini kullandı.

Yayın kuruluşu, Yemen direnişinin üstün askeri ateş gücü karşısında direncini defalarca kanıtladığını belirtti.

Bunun yanı sıra analistler, ülkenin İHA'larında (insansız hava araçları) hidrojen yakıt hücreleri ve turbojet motorları kullanımı da dahil olmak üzere artan teknik kabiliyetlerinin, dronlarının menzilini ve taşıma kapasitesini artırarak caydırıcı gücünü daha da artırdığını söylüyor.

Washington Enstitüsü'nden Michael Knights, CNN'e yaptığı açıklamada, Ensarullah direnişçilerinin “son derece sert ve adanmış” olduğunu söyledi.

Knights, "Birinci dünya ordusuyla savaşmaya alışkınlar," değerlendirmesini yaptı.

İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House'dan Yemenli analist Farea el-Muslimi ise, ABD saldırılarının doğrudan Sanaa'nın stratejisine hizmet ediyor olabileceğini söyledi.

El-Muslimi, Yemenlilerin "ABD ile savaş için dua ettiklerini" belirterek, "Bu onlara savaş alanını genişletme ve ABD'yi daha büyük bir bölgesel gerilime çekme fırsatı veriyor," diye ekledi.