BM: Bir ayda 500 bin Filistinli yerinden edildi

img
BM: Bir ayda 500 bin Filistinli yerinden edildi YDH

Gazze Şeridi'ndeki saldırılar nedeniyle 18 Mart'tan bu yana yaklaşık 500 bin Filistinlinin yerinden edildiğini duyuran Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail’in insani yardım misyonlarının çoğunu reddederek temel gıda, su ve tıbbi malzemelerin girişini engellediğini bildirdi.




YDH- Radyo Bethlehem 2000’in aktardığına göre, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail'in soykırıma yeniden başlaması ve “ateşkes” anlaşmasını reddetmesi nedeniyle 18 Mart'tan bu yana yaklaşık 500 bin Filistinlinin Gazze Şeridi'ndeki evlerinden edildiğini duyurdu.

BM Haber Ajansı'nın bu akşam verdiği bilgiye göre OCHA, 19 Ocak 2025'teki geçici ateşkesten önce de yüz binlerce Filistinlinin yerinden edildiğini söyledi.

OCHA, “Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılar siviller üzerinde ölüm, yerinden edilme ve kritik altyapının tahrip edilmesi gibi yıkıcı etkiler yaratmaya devam etmektedir.” dedi.

OCHA, insani yardım erişimiyle ilgili olarak, İsrail işgalinin “koordineli misyonları onaylamayı reddetmeye devam ettiğini ve bugün işgal yetkilileriyle planlanan ve koordine edilen altı insani yardım hareketinden yalnızca ikisini kolaylaştırdığını” kaydetti.

“İsrail, biri Refah'tan yakıt getirmek için olmak üzere dört görevi daha reddetti” denilen açıklamada, diğer hareketlerin reddedilme nedenleri ya da görevlerin ve taşıdıkları insani yardımın niteliği açıklanmadı.

Ofis, ekiplerinin geçen hafta Han Yunus'ta “insanların çoğunun aşırı kalabalık barınaklarda, barınak, yiyecek, su ve ilaç eksikliği içinde yaşadığı” yerinden edilme bölgelerini ziyaret ettiğini söyledi.

Ofis açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yardım görevlileri Gazze genelinde çadırların artık dağıtılamadığını ve örneğin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un Beni Suheyla kasabasında, yakın zamanda yerlerinden edilen ailelere sadece birkaç battaniye ve bez verildiğini bildirdi.”

BM, “Gazze'de akut yetersiz beslenmenin kötüleştiğini, mart ayında ek gıda alan çocuk sayısının üçte ikiden fazla düştüğünü” bildirdi.

Birleşmiş Milletler'e göre, İsrail işgalinin insani yardım erişimine getirdiği kısıtlamalar hastanelere tıbbi malzeme tedarikini engelleyerek daha fazla hastanın sağlığını riske atıyor.

İsrail işgali 2 Mart'tan bu yana geçişleri kapatarak, Gazze Şeridi'ne temel gıda ve su malzemelerinin girişini engelleyerek insani bir felakete neden oldu ve kıtlığı şiddetlendirdi.