Gazze yetkilileri artan çocuk ölümleri ve çöken sağlık sistemi nedeniyle kıtlığı durdurmak ve çocukların hayatlarını kurtarmak için küresel bir çağrı başlattı.

YDH- Filistin Sağlık Bakanlığı, bugün resmi olarak “Gazze’nin Çocukları İçin Küresel Dayanışma Kampanyası”nı başlattı.
El-Meyadin’in aktardığı bilgiye göre, Nasır Tıp Kompleksi önündeki Tahrir Binası'nda düzenlenen basın toplantısında sağlık yetkilileri, insani yardım savunucuları ve medya temsilcileri, Gazze’deki çocukların karşı karşıya olduğu felaket boyutundaki durumu aktardı ve derhal uluslararası müdahale çağrısında bulundu.
Etkinlikte, devam eden İsrail soykırımı karşısında, toplumun en savunmasız kesimleri için acilen gıda, tıbbi malzeme ve koruma önlemlerine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Konuşmacılar, bu kampanyanın sembolik bir jest değil, hükümetlerin, sivil toplum kuruluşlarının, gazetecilerin ve tüm dünyadaki sivil toplumun bir araya gelerek devam eden soykırımı durdurmaları, abluka kaynaklı kıtlığa son vermeleri ve Gazze çocuklarının haklarını ve yaşamlarını korumaları için bir eylem çağrısı olduğunu belirtti.
Bakanlık, dünya kamuoyuna yaptığı çağrısını yineleyerek, “Gazze’nin çocuklarını kurtarmak bir tercih değil; acil, ahlaki ve insani bir zorunluluktur” dedi.
Gazze Sağlık Bakanlığı, artan insani felakete dair ciddi bir uyarı yaptı ve İsrail işgalinin iki milyondan fazla insanı aç bırakma yönündeki sistematik politikasını sürdürdüğünü belirtti. İki aydan uzun süredir sınır kapıları gıda ve tıbbi malzeme girişine kapalı tutulurken, su erişimi kasıtlı olarak kesildi ve kriz daha da derinleşti.
Bakanlığa göre, Gazze’deki sağlık ve insani göstergeler felaket düzeyine ulaştı ve bu durum, uluslararası kuruluşların zamanında müdahale ederek hayat kurtarmasını neredeyse imkânsız hale getirdi.
Resmî verilere göre, bugüne dek 16 bin 278 çocuk öldürüldü. Bu da her 40 dakikada bir çocuğun yaşamını yitirdiği anlamına geliyor. Ayrıca, savaş sırasında doğan ve hemen ardından hayatını kaybeden 311 bebek olduğu bildirildi. Bu durum, yeni doğanların maruz kaldığı ağır riski gözler önüne seriyor.
Birinci basamak sağlık merkezlerinin büyük ölçüde yok edilmesi, çocukları ve hamile kadınları temel sağlık hizmetlerinden mahrum bıraktı. Öte yandan, temel anne ve çocuk ilaçlarının %51’i (tedavi edici takviyeler, vitaminler, aşılar dahil) artık temin edilemiyor ve bu da zaten yıkılmış sağlık altyapısını daha da zorluyor.
Yetkililer, çocuk felci aşılarının girişine hâlâ izin verilmediğini, bunun da Bakanlığın hastalık önleme kampanyalarının çökmesine yol açabileceğini belirtti. Abluka, Gazze’deki çocuklar arasında akut yetersiz beslenmeyi artırdı. Açlık ve ilgili komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybeden çocuk sayısı resmî verilere göre 57’ye ulaştı.
Krizi daha da derinleştiren bir diğer olay ise bazı çocukların gıda almak için sıraya girdikleri yardım mutfaklarına yapılan doğrudan saldırılarda hayatlarını kaybetmesiydi.
Bakanlık, bu benzeri görülmemiş durumun, soykırımı durdurmak, ablukayı kaldırmak ve Gazze’nin çocuklarını daha fazla acıdan korumak için acil ve koordineli küresel eylem gerektirdiğini vurguladı.