Filistinli gruplar, Mahmud Abbas'ın silahsızlanma planına tepkili

img
Filistinli gruplar, Mahmud Abbas'ın silahsızlanma planına tepkili YDH

Mahmud Abbas'ın Lübnan ziyaretinde Filistinli grupların silahsızlandırılmasını talep edeceği yönündeki haberler endişe yaratıyor. Filistinli gruplar resmi bir teyit olmaksızın bu haberleri spekülatif olarak nitelendirirken, güvenlik ve siyasi sonuçlara ilişkin kaygılar artıyor.




YDH - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Beyrut'a yapacağı ziyaret sırasında Lübnan'daki Filistinli grupların silahsızlandırılmasını talep edeceği yönündeki haberler, bu gruplar arasında belirsizlik ve endişe yarattı.

Bölgede artan gerilimler dikkate alındığında, henüz resmi kanallardan böyle bir niyeti teyit eden açıklama yapılmadı.

Bazı gruplar, bu durumu somut bir politika girişimi yerine medya spekülasyonu olarak değerlendiriyor.  

Geçen hafta Middle East Eye (MEE), Abbas'ın 19 Mayıs'ta Lübnan'ı ziyaret edeceğini ve aralarında kendi Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih'in de bulunduğu tüm Filistinli gruplara silahsızlanma çağrısı yapacağını duyurdu.

Kaynaklar, Abbas'ın silahsızlanmayı reddedenlere karşı askeri operasyona destek vermeyi de kabul ettiğini belirtti.

Bu sürecin Suudi Arabistan'ın talebi üzerine bir güvenlik komitesi tarafından denetleneceği ve uymayan grupların siyasi desteklerini kaybedip güç kullanımıyla karşı karşıya kalma riski taşıdığı ifade edildi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) için silah meselesi, kolektif travma mirası ve meşru müdafaa siyasetinden ayrı tutulamıyor.

FHKC'nin Lübnan'daki siyasi ilişkiler sorumlusu Abdullah Dandan, MEE'ye yaptığı açıklamada, "Kamplardaki silah konusu, başkanın ziyaret gündemine resmi olarak alınmadı ve resmi kanallardan da gündeme getirilmedi," dedi.

Dandan, grupların Lübnan'ın iç istikrarını bozma niyetinde olmadıklarını vurgulayarak, "Biz burada misafiriz," ifadelerini kullandı.

Ancak Dandan, geçmişin tekerrür etmemesi konusunda da uyardı: "1980'lerde Filistinliler Amerika'nın garantileri altında silahlarını teslim etti. Sonra Sabra ve Şatila katliamı yaşandı ve kimse bizi korumadı. Bugün silahsızlanırsak ne gibi garantiler var?"

Buna karşılık, el-Fetih'in Lübnan'daki liderliği daha diplomatik bir ton benimseyerek diyaloğu memnuniyetle karşıladı ve silahsızlanmayı açıkça onaylamadan silahların daha iyi düzenlenmesi çağrısında bulundu.

El-Fetih'in Lübnan'daki sekreter yardımcısı Sarhan Sarhan, "Başkanın ziyareti sadece silahlarla ilgili değil. Bu, yeni Lübnan cumhurbaşkanlığına yönelik bir devlet adamı ziyareti, destek ve iyi niyet ziyaretidir," diye konuştu.

El-Fetih'in silahlarının "disiplinli, bireysel olarak tutulan ve güvenli bir şekilde saklanan" silahlar olduğunu teyit eden Sarhan, grubun tartışmaya açık olduğunu belirtti ve Lübnan'ın egemenliğine desteklerini yineledi.

Sarhan, "Gazze ve Lübnan'daki savaştan sonra yeni bir aşamaya giriyoruz. Başkanın kamplardaki terör ve UNRWA finansmanı gibi ele alması gereken daha acil konular var. Diplomasi yoluyla çok şey başardık. Filistin topraklarının yüzde 22'si kurtarıldı ve yaklaşık 1 milyon Filistinli geri döndü. Gazze hepimize silahlı çatışmanın büyük bedelleri olduğunu hatırlatıyor," diye konuştu.



Makaleler

Güncel