Almanya Başbakanı Merz, Ukrayna’ya verilen uzun menzilli silahlar üzerindeki kısıtlamaların Batılı ülkelerce kaldırıldığını açıkladı.

YDH- ABD merkezli, sağ eğilimli politika dergisi ve haber sitesi The American Conservative’de yer alan habere göre, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın “en güçlü müttefiklerinin” bu ülkeye sağladıkları uzun menzilli silahlar üzerindeki kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu.
Bu gelişmenin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yoğun insansız hava aracı ve füze saldırılarının ardından geldiğini söyleyen dergi, Kiev’in artık Rusya topraklarında derinlere kadar saldırı düzenlemesinin önünü açtığını iddia etti.
Merz şu ifadeleri kullandı: “Ukrayna’ya teslim edilen silahlar üzerinde artık menzil kısıtlaması yok. Ne İngilizler ne Fransızlar ne biz ne de Amerikalılar açısından.”
Almanya başbakanı şöyle devam etti: “Bu, Ukrayna’nın artık örneğin Rusya’daki askeri mevzileri vurarak kendini savunabileceği anlamına geliyor… Şimdiye kadar, çok az istisna dışında, bunu yapmadı. Artık yapabilir.”
Nükleer misilleme riski
The American Conservative, bu politika değişikliğinin, Rusya’nın nükleer misilleme tehdidini yeniden gündeme getirdiğini belirtti. Geçtiğimiz Kasım ayında ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan uzun menzilli silahlarla Rusya'yı vurmasına izin verdikten sonra, Moskova nükleer doktrinini gözden geçirmiş ve nükleer silah kullanma eşiğini düşürmüştü.
Yenilenen doktrin ayrıca, bir nükleer gücün desteklediği nükleer olmayan bir devletin gerçekleştirdiği konvansiyonel bir saldırının “Rusya’ya ortak saldırı” olarak değerlendirileceğini ilan etmişti. Aynı ay içinde, Rusya ilk kez savaşta çoklu başlık taşıyan nükleer kapasiteli bir balistik füzeyi Ukrayna’ya fırlatmıştı.
Kremlin'den tepki
Merz’in açıklamasına pazartesi günü yanıt veren Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Batılı ülkelerin gerçekten böyle bir karar alıp almadığından şüphe duyduklarını belirtti: “Eğer gerçekten böyle kararlar alındıysa, bu durum hem siyasi çözüm umutlarımızla hem de şu anda sürdürülen barış çabalarıyla tamamen çelişmektedir.”
Kremlin’in, Ukrayna'nın Batı’dan aldığı uzun menzilli silahlarla Rusya’ya saldırmasını, Batı'nın savaşa doğrudan taraf olması olarak değerlendirdiğini söyleyen The American Conservative, “Zira bu tür saldırılar için NATO ülkelerinin hedefleme desteği gerektiği belirtiliyor.” dedi.
Trump’tan Putin’e sert sözler
Bu gelişmeler, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Putin’e yönelik sert açıklamalarının hemen ardından yaşandı. Trump, Truth Social üzerinden pazar günü yaptığı paylaşımda şunları yazdı:
“Rusya’dan Vladimir Putin’le her zaman çok iyi ilişkilerim oldu ama onun başına ne geldi bilmiyorum. Resmen DELİRMİŞ!”
Aynı gün gazetecilere de şu ifadeleri kullandı: “Putin’e ne olduğunu gerçekten bilmiyorum.”
Buna yanıt olarak Kremlin sözcüsü Peskov, ABD’ye barış görüşmeleri başlattığı için teşekkür ettiklerini söyledi ve Trump’ın açıklamalarını “duygusal yüklenmeye” bağladı.