Suriye uzmanı: Kremlin, Esed’e tecrit uyguluyor

img
Suriye uzmanı: Kremlin, Esed’e tecrit uyguluyor YDH

Fransız raporuna dayandırılan ve ismi açıklanmayan bir Rus gazetecinin ifadesine göre, eski Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ile ailesinin, Moskova’nın stratejik öneme sahip ve seçkin siyasi-mali elitlerin ikamet ettiği “Başkentler Şehri” konut kompleksinde lüks ve korunaklı bir yaşam sürdüğü iddia ediliyor.




YDH- Yeni yayımlanan bir Fransız raporu, eski Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ve ailesinin Rusya’nın başkenti Moskova’da, şehrin batısındaki yüksek güvenlikli ve yüksek kira bedelleriyle bilinen “Başkentler Şehri” adlı lüks konut kompleksinde yaşadığını; Esed ailesinin Aralık 2024’ten bu yana, yalnızca varlıklı siyasi ve mali figürlerin ikamet ettiği bu bölgede saklı bir yaşam sürdüğünü iddia ediyor.

France Info’ya konuşan ve adını gizli tutan bir Rus gazeteci, “Bu bölgedeki kiralar astronomik seviyede ve yalnızca elit sınıfa mensup kişiler burada oturuyor. Esed ailesinin Suriye’den eli boş gelmediği net,” ifadelerini kullandı.

Rus emlak portallarına göre, kompleks içindeki 119 metrekarelik bir dairenin piyasa değeri yaklaşık 1.9 milyon dolar seviyesinde. Londra merkezli Suriye Hukuki Kalkınma Programı’ndan araştırmacı İyad Hamid ise, Esed ailesinin yıllar önce gayrimenkul yatırımları ve şirket kuruluşları yoluyla servetlerini Moskova’ya aktarmaya başladığını iddia etti.

Basında ortaya atılan iddialara göre, 2018-2019 yılları arasında 250 milyon doların üzerinde nakit para ve küçük banknotlar çeşitli uçaklarla Moskova’ya taşındı. 2022 yılı itibarıyla ailenin servetinin en az 2 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor; bu miktar, Esed’in çocukları Hafız (24), Zeyn (21) ve Kerim’in (20) yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeterli.

Suriye uzmanı Fabrice Balanche, Kremlin’in Esad’a tecrit uyguladığı görüşünde.

France Info’ya yaptığı açıklamada, “Esad muhtemelen Rus güvenlik servislerinin koruması altında, halk içine çıkması engelleniyor. Özellikle ‘Başkentler Şehri’ bölgesi, zaman zaman Ukrayna kaynaklı insansız hava aracı saldırılarına maruz kaldığı için hareket alanı oldukça kısıtlı,” dedi.

Esed’in en büyük oğlu Hafız, sosyal medyada sürgündeki hayatına dair nadir paylaşımlar yapıyor. 12 Şubat’ta Kremlin yakınlarındaki Bolşoy Köprüsü’nde çekilen bir videoda görülürken, dört gün sonra Moskova’daki prestijli Lomonosov Devlet Üniversitesi’nde matematik tezini savunduğu fotoğrafını paylaştı.



Makaleler

Güncel