Birleşmiş Milletler (BM) uzmanı Francesca Albanese tarafından hazırlanan yeni raporda, aralarında büyük silah ve teknoloji firmalarının da bulunduğu 60'tan fazla küresel şirketin, İsrail'in yasa dışı yerleşimlerini ve Gazze'deki soykırım harekatını desteklediği belirtildi.

YDH - Birleşmiş Milletler (BM) uzmanı tarafından hazırlanan ve dün yayımlanan raporda, aralarında büyük silah ve teknoloji üreticilerinin de bulunduğu 60'tan fazla küresel şirketin, İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini ve Gazze'deki soykırım harekatını desteklediği iddia edildi.
Rapor, bu şirketlere İsrail ile ticari faaliyetlerini durdurma ve yöneticilerinin uluslararası hukuku ihlal ettikleri gerekçesiyle yasal hesap vermesi çağrısında bulundu.
İtalyan hukukçu ve BM Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Francesca Albanese tarafından kaleme alınan 27 sayfalık rapor; devletlerden, insan hakları savunucularından, şirketlerden ve akademisyenlerden gelen 200'den fazla bildirime dayanıyor.
'İsrail'in soykırımı kârlı olduğu için devam ediyor'
Raportör Albanese, hazırladığı raporda, İsrail'in yürüttüğü soykırımın devam etmesinin arkasındaki sebebin "birçokları için kârlı olması" olduğunu savundu.
Albanese, söz konusu şirketleri "İsrail'in ayrılıkçı ve militarist yaklaşımına finansal olarak" bağlı olmakla suçladı.
Belgede, silahlarının Gazze'de kullanıldığı belirtilen Lockheed Martin ve Leonardo gibi silah şirketlerinin isimlerine yer verildi. Ayrıca, Caterpillar ve HD Hyundai gibi ağır makine tedarikçilerinin de ekipmanlarının Filistin topraklarındaki mülklerin yok edilmesine katkıda bulunduğu ifade edildi.
Teknoloji devleri de listede
Raporda teknoloji sektöründen de dev şirketlerin isimleri geçti. Alphabet, Amazon, Microsoft ve IBM gibi firmaların, "İsrail'in gözetleme araçlarında ve Gazze'deki süregelen yıkımda merkezi bir rol oynadığı" belirtildi.
Teknoloji şirketi Palantir'in de İsrail ordusuna yapay zekâ araçları sağladığı kaydedilirken, bu araçların nasıl kullanıldığına dair detay verilmedi.
Rapor, BM'nin İsrail yerleşimleriyle bağlantılı şirketlere ilişkin en son Haziran 2023'te güncellenen veri tabanına yeni bilgiler ekliyor.
Bu kapsamda listeye yeni şirketler dahil edilirken, bu firmaların Gazze'deki çatışmalarla olan ilişkileri de detaylandırılıyor.
Hazırlanan raporun, 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi'ne 3 Temmuz Perşembe günü sunulması planlanıyor. İsrail ve ABD, "İsrail'e karşı önyargılı" olduğu gerekçesiyle bu yılın başlarında BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekilmişti.
Konseyin yasal olarak bağlayıcı yetkileri bulunmasa da BM soruşturmalarıyla belgelenen vakaların, zaman zaman uluslararası adli takibatlara zemin hazırladığı biliniyor.