ABD’nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırıp HTŞ’yi terör listesinden çıkarması hamlelerinin gölgesinde, Birleşmiş Milletler’in henüz yayımlanmayan raporu HTŞ ile el-Kaide arasında aktif bağların tespit edilmediğini iddia ediyor.

YDH- Birleşmiş Milletler’in henüz yayımlanmayan bir raporu, 2025 yılı içinde Suriye’de yönetimi elinde bulunduran Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile el-Kaide arasında “aktif bağların” tespit edilmediğini iddia ediyor.
BM üye devletlerinin katkı ve değerlendirmelerine dayanarak hazırlandığı iddia edilen belge, önümüzdeki ay yayımlanması bekleniyor.
Bu 'henüz yayımlanmayan' raporun iddiaları, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma ve aynı yönde Birleşmiş Milletler’den de destek alma beklentilerinin gündemde olduğu bir dönemde ortaya çıkmasıyla dikkat çekiyor.
Raporun iddiasına göre, BM yaptırımlarını denetleyen ekipler, 2025 yılının ilk altı ayında, 22 Haziran’a kadar olan süreçte, el-Kaide ile HTŞ arasında herhangi bir aktif iş birliği veya bağ gözlemlemedi.
Haziran sonunda imzaladığı başkanlık emriyle Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldıran Trump yönetimi, bu hafta da HTŞ’yi “yabancı terör örgütü” listesinden çıkardı.
ABD Başkanı Donald Trump ve danışmanları, bu adımın Amerikan şirketlerine yeni iş fırsatları sunacağını, İran ve Rusya’nın bölgedeki etkisini dengeleyeceğini ve ABD’nin askeri müdahalesine yönelik gerekçeleri azaltacağını savunuyor.
Suriye pazarlarında satılık IŞİD ve el-Nusra Cephesi bayrakları. Mayıs, 2025
Eski adı el-Nusra Cephesi olan Heyet Tahrir eş-Şam’ın el-Kaide ve IŞİD bağlantıları açıkken, ABD’nin BM raporunun sözde bulgularını propaganda aracı olarak kullanarak kendi bölgesel stratejisini meşrulaştırmaya çalıştığı görülüyor.
Yaptırımların kaldırılması ve yatırım hamleleri, Suriye’deki yeni yönetimin ABD destekli taşeronluğunu ve jeopolitik çıkarların örtülü ilişkisini gözler önüne seriyor.