• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    Abartmıyoruz; Türkiye-Suriye ilişkilerinin ulaştığı nokta, abartmaya, önsözlere ve açıklamalara gerek duyulmayacak şekilde doruğunda… İki ülke arası ilişkiler birçok ülkenin ulaştığı noktanın ötesinde…




    Abartmıyoruz; Türkiye-Suriye ilişkilerinin ulaştığı nokta, abartmaya, önsözlere ve açıklamalara gerek duyulmayacak şekilde doruğunda… İki ülke arası ilişkiler birçok ülkenin ulaştığı noktanın ötesinde…

     

    2004 yılı ekim ayında Başkan Beşşar Esed’in Türkiye’ye düzenlediği tarihi ziyaretten bu güne iki ülke arasındaki görüş alış verişi hiç durmadı. Esed’in o zamanki ziyareti Suriye’nin bağımsızlığından beri özel niteliğe sahip biricik ziyaretti.

     

    Başkan Esed’in şu anki Türkiye ziyareti de çok önemli. Bu ziyaret sadece ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla değil… Aynı zamanda bölgenin içerisinde bulunduğu sorunlar, savaşlar, yıkımlar ve terörle de ilgili. Şu anki şartlar dostlar arası görüş alış verişi, aynı olmasa da yakın duruşu sağlayacak koordinasyonu gerektiriyor.

     

    Irak’ta olanlar komşu ülkeleri olumsuz etkiliyor. En başta da Suriye ve Türkiye’yi… Irak’ta güven ve istikrarın olmayışı, terör trendinin yükselişi, sivil halkının bedelini pahalıya ödediği Amerikan güçlerinin askeri operasyonları hep bölge ülkelerini etkiliyor.

    Tüm bu planları, politikaları ve stratejileri ABD Başkanı George Bush çiziyor. Irak işgalinde ısrar ediyor; ülkenin alt yapısını yok ediyor; başta petrol olmak üzere ulusal servetlerini sömürüyor; sadece Irak’ta değil tüm bölgede “yıkıcı kaos”u körüklüyor.

     

    Bölgede barışın sağlanamaması da bölge ülkelerini etkiliyor. Her an için toplumsal patlama yaşanma ihtimali var ve bölgeye gerçekten korku hâkim!

     

    Eğer “yaratıcı kaos” dedikleri yayılırsa bu bölge halklarının kabusu olacak. Görülen de o ki bu projenin sahipleri politikalarını sonuna kadar sürdürmeye kararlı. Nitekim bu kaosu Lübnan’a da sıçratma çabaları bunun açık bir göstergesi.

     

    Bunun gibi birçok konu bölgenin ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu şüphe götürmez bir gerçek kılıyor. Bu durumda bölge ülkeleri en üst düzeyde dikkatli olmalı ve ihtiyatlı davranmalıdır. Gözle görülen tehlikeye karşı çabalar birleştirilmeli, koordineli hareket edilmelidir. Amerikan Başkanı Bush’un Ortadoğu ve dünya halklarının kaderiyle oynayışı devam ettiği sürece gelecek tehlike altındadır.

     

    Eğer bu noktada bir koordinasyondan söz edilecekse Suriye-Türkiye zirvesi iki ülkenin çıkarlarını ve bölgeyi korumaya yönelik dostane çabalardır… Başkan Esad’ın Türkiye ziyareti gerçekten önemlidir ve aşamalı olarak ülke, halkı ve bölge üzerinde olumlu etkilerini gösterecektir.

     

    İsam Dari

    Tishreen Gazetesi, Genel yayın yönetmeni

    YDH: Çeviri servisi 

    

    Makaleler

    Güncel