İmad Muğniye suikastı Türkiye’yi endişelendirdi

img
İmad Muğniye suikastı Türkiye’yi endişelendirdi YDH

YDH-Arap dünyasındaki Türkiye uzmanlarından Lübnan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Muhammed Nureddin, es-Sefir gazetesinde kaleme aldığı yazısında İmad Muğniye terörünün Türkiye’deki yankılarını ele aldı. Dr. Muhammed Nuredin, yazısında şu ifadelere yer verdi.




YDH-Arap dünyasındaki Türkiye uzmanlarından Lübnan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Muhammed Nureddin, es-Sefir gazetesinde kaleme aldığı yazısında İmad Muğniye terörünün Türkiye’deki yankılarını ele aldı. Dr. Muhammed Nuredin, yazısında şu ifadelere yer verdi.

Türkiye, hem resmi düzeyde hem de medya düzeyinde İmad Muğniyenin şehit edilmesiyle ciddi şekilde alakadar oldu.

Zira bu suikast bölgede ve Lübnan’da istikrarın belirlenmesinde mühim bir rol oynayacaktı ve tam suikastın vuku bulduğu gün İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye’de önemli siyasi ve askeri liderlerle ittifak anlaşmaları imzalıyordu.

Türkiye, aynı zamanda bu görüşmeler sonrasında Suriye ve İsrail arasında arabuluculuk görevini üstlenecekti.

Geçtiğimiz çarşamba günü İmad Muğniye suikastının akabinde Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i araması, Zaman gazetesi tarafından İmad Muğniye suikastı sonrasında bölgede yaşanacak gerilimler ışığında büyük öneme sahip bir gelişme şeklinde değerlendirildi.

Milliyet gazetesinin haberine göre İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın suikasttan 24 saat önce Hizbullah ve Suriye aleyhinde sert açıklamalarda bulunması ve Hizbullah'ın Suriye himayesinde füze depolamasının kabul edilemez olduğunu söylemesi, belki de Türkiye ziyareti sırasında gerçekleşen suikastın ilk işaretleri olabilir.

Ehud Barak'ın bu tip açıklamaları yakın ilişki içinde olduğu Suriye ve İran ile ilişkilerine gölge düşürmüş ve Türk kaynaklar Türkiye’nin Suriye ve İsrail arasında arabulucu olmasının söz konusu olmadığını söylemiştir.

Türk gazeteleri İmad Muğniye suikastının ehemmiyeti konusunda müttefikler ve İmad Muğniye’nin askeri özgeçmişine de geniş yer ayırdılar ve İmad Muğniye’nin ABD’nin en çok arananlar listesinde olduğunu ve olayın arkasında ABD’nin bulunduğunu yazdılar.

Ayrıca Hürriyet gazetesi Şehid İmad Muğniye’nin İran İslam İnkılabı Rehberi Seyyid Ali Hamenei ve El Kaide lideri Usame bin Ladin ile direkt ilişki içinde olduğunu ve 2006 yılında İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın Şam ziyareti sırasında onunla görüştüğünü yazdı.

Hürriyet, İmad Muğniye’nin Beyrut Amerikan Üniverstesi’nde mühendislik okuduğunu, yüzünü değiştirmek için birçok defa estetik operasyon geçirdiğini, 47 tane pasaportu olduğunu, İran ve Suriye’ye defalarca giriş yaptığını belki de Türkiye’ye de giriş yapmış olabileceğini yazdı.

Türk basını suikastın kimin tarafından düzenlendiği sorusuna geniş ölçüde İsrail diye cevap verdi. Zaman içinde İsrail’in istihbarat teşkilatı Mossad’ın da parmağının bulunduğu bir Amerikan istihbaratı işi olduğunu belirtti.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın sınırsız savaş tehdidi ise aynı şekilde bir güvenlik sorununa yol açacak olay olarak algılandı.

 

Es-Sefir’den çeviri: YDH

 

http://www.assafir.com/Article.aspx?EditionId=866&ChannelId=19539&ArticleId=1951&Author=محمد%20نور%20الدين



Makaleler

Güncel