Son Dakika
İnşa

İran'dan Hürmüz Boğazı'nda yeni geçiş düzenlemesi

03 Ekim 2026 19:57 Bu sayfayı yazdır

İran, Hürmüz Boğazı'nda gemi geçişlerini sıkılaştırırken, düşman ülkelere ait veya İran'a karşı askeri faaliyet yürüten gemilerin boğazdan geçişine izin verilmeyeceğini açıkladı.

İran'dan Hürmüz Boğazı'nda yeni geçiş düzenlemesi
İran'dan Hürmüz Boğazı'nda yeni geçiş düzenlemesi YDH
Yazı boyutu
100%
1 dk okuma

YDH ― İran'ın Fars haber ajansı, Cumartesi günü kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Hürmüz Boğazı'nda bir patlama sesi duyulduğunu ve sesin, boğazın Umman güzergâhında seyreden bir ticari geminin hedef alındığına işaret ettiğini bildirdi. 

Ajans ayrıca, ABD refakatinde seyreden “Our Winst” adlı petrol tankerinin Hürmüz Boğazı'na girdiği sırada takip sistemini kapattığını aktardı. 

Bu gelişmenin ardından İran Şura Konseyi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Sözcüsü Hasan Kaşkavi, dün yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı güvenlik projesinin İran'ın boğazın giriş ve çıkışını kontrol etme kapasitesini “neredeyse tamamen” koruduğunu söyledi.

Kaşkavi, proje kapsamında işgalci ve düşman ülkelere ait gemilerin yanı sıra İran'a karşı askeri operasyon yürüten veya askeri malzeme taşıyan gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişine izin verilmeyeceğini açıkladı. 

İranlı yetkili, düşman olmayan ülkelere ait gemilerin de yasaların belirlediği düzenlemeler doğrultusunda İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin almak zorunda olacağını belirtti.

İlgili Haberler