Son Dakika
İnşa

ABD, Iraklı grupların Suudi rejimine saldırmasından endişeli

12 Ekim 2026 10:02 Bu sayfayı yazdır

Washington’ın Bağdat’ı, Suudi rejimine yönelik olası saldırıların yaptırım, mali denetim ve Irak’taki askeri hedeflere yönelik saldırılarla karşılanabileceği konusunda uyardığı bildirildi.

ABD, Iraklı grupların Suudi rejimine saldırmasından endişeli
ABD, Iraklı grupların Suudi rejimine saldırmasından endişeli YDH
Yazı boyutu
100%
2 dk okuma

YDH- El-Ahbar’a konuşan üst düzey bir güvenlik kaynağı, ABD’nin Irak hükümetine, Iraklı grupların Suudi rejimini hedef alan saldırılara katılmaması yönünde uyarılar gönderdiğini söyledi.

Kaynağa göre bu mesajlar yeni değil; ancak bölgesel gerilimin yükselmesiyle önem kazandı. Washington’ın olası bir katılımı ekonomik yaptırımlar, grup liderlerinin takibe alınması ve askerî noktaların hedef alınmasıyla karşılayabileceği bildirildi.

Kaynak, ABD’nin Bağdat’tan İran, Sanaa yönetimine bağlı Yemen ordusu veya Hizbullah’la birlikte yürütülebilecek operasyonlara karşı Iraklı grupları uyarmasını istediğini aktardı. Irak hükümetinin de komşu ülkelere yönelik saldırılardan kaçınmaları için gruplara birden fazla kez mesaj ilettiği belirtildi. Güvenlik kaynaklarının mevcut değerlendirmelerinde Irak’tan Suudi rejimine yönelik bir saldırı hazırlığına dair işaret bulunmadığı, ancak Washington’ın yeni cephelerin açılmasını önlemek için baskıyı sürdürebileceği kaydedildi.

Iraklı gruplara yönelik baskı uyarısı

El-Ahbar’a konuşan Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Esir Şera, Iraklı grupların Sanaa yönetimine bağlı Yemen ordusuyla koordineli biçimde Suudi rejimine saldırdığının kanıtlanması halinde Washington’ın bunu bölgesel çatışmanın genişlemesi olarak değerlendirebileceğini söyledi.

Şera, olası ABD adımları arasında grup liderlerine veya kuruluşlara yaptırım uygulanması, mali denetimin sıkılaştırılması ve askerî noktaların hedef alınmasının bulunabileceğini belirtti.

Şera’ya göre Irak hükümeti gerilimi sınırlayabilir, ancak bazı grupların silahlı kuvvetler komuta zincirinden bağımsız hareket etmesi Bağdat’ın kararlarını uygulama kapasitesini zorlayabilir. Iraklı gruplara yakın platformların Yemen’deki güçlere siyasi ve medya desteği verdiği, buna karşın Suudi rejimine yönelik askerî operasyonların askıya alındığını duyurduğu aktarıldı.

Irak’taki Ensarullah Evfiya hareketinin liderlerinden Ali Fetlavi ise ABD’nin uyarılarını bölgesel çatışmalardaki “çifte standartların” parçası olarak niteledi.

Fetlavi, direniş gruplarına yönelik baskılara karşılık başka tarafların farklı cephelerdeki faaliyetlerinin görmezden gelindiğini vurguladı. Grupların harekât kapasitesine sahip olmasının yeni bir çatışmaya katılma kararı aldıkları anlamına gelmediğini belirten Fetlavi, olası tutumun bölgesel gelişmelere ve ilgili dini mercilerin değerlendirmelerine bağlı olacağını söyledi.

Güvenlik uzmanı Muhammed Beyati de Irak içindeki grup veya liderlerin ABD tarafından hedef alınmasının güvenlik ortamını daha karmaşık hale getirebileceği ve karşılık verme ihtimalini artırabileceği uyarısında bulundu.

Beyati, böyle bir gelişmenin bölgesel gerilimi sınırlamaya çalışan Irak hükümeti üzerindeki siyasi ve güvenlik baskısını artıracağını ifade etti.

İlgili Haberler