• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Suriye’nin ilkesel tutumunda bir değişim olmayacağını belirterek hiç kimsenin ülkesinin İran’la ilişkisini kesmesini istemeye cüret edemeyeceğini söyledi.




    YDH- Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Suriye’nin ilkesel tutumunda bir değişim olmayacağını belirterek hiç kimsenin ülkesinin İran’la ilişkisini kesmesini istemeye cüret edemeyeceğini söyledi.

     

    Dubai televizyonuna demeç veren Suriye devlet Başkanı Beşşar Esed, “Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy’nin sizi oldukça sıcak karşılaması, Suriye’nin tutumunu değiştirmesinden mi kaynaklanıyor?” şeklindeki bir soruyu “değişmeyen tek şey Suriye’nin politikasıdır. Bu sıcak karşılamanın sebebi, bölgede bizimle ilgili çok fazla bir değişikliğin olmamasıdır. Halbuki ize ve genel olarak Arap ülkelerine yönelik işgal veya sulta kurma çabaları halen devem etmektedir” şeklinde cevapladı.

     

    Değişen en temel şeyin Avrupa ile ABD ilişkileri olduğunu belirten Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, “biz onlarla görüşmelerimizde onlardan ABD’ye güvenmediklerini, Avrupa’nın darboğaza girdiğini ve batı’nın Ortadoğu’daki çıkarlarının zarar gördüğünü söylediklerini duyuyoruz. Bu bizim açımızdan açık olan bir şeydi, Fransa Cumhurbaşkanı bunu ilan etti” dedi.

     

    Sarkozy’nin açıklamalarının Fransa’nın eski tutumunu değiştirdiğinin, Ortadoğu Barışı ve Lübnan konusunda ABD’den bağımsız bir rol oynayacağının ifade edilmesi olduğunu söyleyen Esed, “bizim tutumumuzda herhangi bir değişme yok. Ben Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye ve daha önce görüştüğüm diğer yetkililere başkaları bana bir şeyler versin diye cebinde imtiyazlarla dolaşan kişilerden olmadığımı söyledim” dedi.

     

    “Bizim kimseye verecek bir hediyemiz yok, bu bizim hakkımız değil, Suriye’nin hakkıdır, bu, hiçbir yetkilinin mülkü değildir. Dolayısıyla haklara karşılık uzlaşma kesinlikle söz konusu değildir” diyen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, bölgede gerçek bir rol oynamak isteyen herkesin Suriye’yi dikkate alması gerektiğini ifade etti.

     

    Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Suriye’den İran’la stratejik ilişkilerini kesmesini isteyip istemediğine ilişkin bir soruyu da cevaplayan Esed, “Böyle bir mesele gündeme gelmedi, kimsenin bunu gündeme getirebilecek cüretinin olduğunu da düşünmüyorum. Zira böylesi bir şey karşısında bizim cevabınızın ne olacağını herkes biliyor. Sarkozy gerçekçi bir politikacıdır ve yalnızlaştırmanın hiçbir netice vermeyeceğini çok iyi bilmektedir” diye konuştu.

     

    

    Makaleler

    Güncel