• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’ın en büyük dini mercii Ayetullah Sistani’nin, Amerikalılara yargı dokunulmazlığı tanınmamasının Irak’ın ABD ile yapacağı anlaşmayı imzalamasının temel şartı olduğunu söylediği bildirildi.




    YDH- Irak’ın en büyük dini mercii Ayetullah Sistani’nin, Amerikalılara yargı dokunulmazlığı tanınmamasının Irak’ın ABD ile yapacağı anlaşmayı imzalamasının temel şartı olduğunu söylediği bildirildi.

     

    Irak’ın eski Başbakanı İbrahim Caferi’nin siyasi danışmanı Cevad Talib, Fars haber ajansına verdiği özel demeçte Ayetullah Sistani’nin Başbakan Nuri el-Maliki ile görüşmesinde ABD ile yapılacak anlaşma konusundaki sınırları belirlediğini açıkladı.

     

    Ayetullah Sistani’nin, ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen anlaşmayla ilgili olarak üç kırmızıçizgi tayin ettiğini belirten Cevad Talib, “Ayetullah Sistani, ABD askerleri, özel güvenlik şirketleri ya da Amerika’nın ekonomi alanında faaliyet gösteren şirketleri herhangi bir suç işlediklerinde Irak mahkemelerinde ve Irak yasalarına göre yargılanmalıdır vurgusunu yaptı” dedi.

     

    Ayetullah Sistani’nin ABD askerlerinin 2011 yılı sonuna kadar çekilmesini ikinci kırmızıçizgi olarak belirlediğini söyleyen Cevad Talib, “Ayetullah Sistani, Başbakan Maliki ile görüşmesinde ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi için tayin edilen tarihin nihai tarih olduğunu ve bunda uzatmaya gidilemeyeceğini vurguladı ve 2011 tarihinde son Amerikan askerinin de Irak’tan çekilmesi gerektiğini ifade etti” diye konuştu.

     

    Cevad Talib, Ayetullah Sistani’nin anlaşma konusunda tayin ettiği üçüncü kırmızıçizginin ABD’nin Irak’ın iç işlerine karışmaması olduğunu belirterek “bu görüşmede merceiyetin ortaya koyduğu üçüncü sınır da Amerika’nın hiçbir şekilde Irak’ın iç işlerine müdahale etmemesi ve Irak’ta bulunduğu süre içerisinde yalnızca güvenlik sorumluluğunu üstleneceğini garanti etmesidir” dedi.

     

    ABD’nin Irak’taki birliklerinin yeni komutanı General Odierno’nun İran’ın anlaşmayı kabul etmemeleri için Iraklı milletvekillerine rüşvet verdiği yönündeki iddialarını da reddeden Cevad Talib, Iraklı milletvekillerinin bu konuda gereken cevabı verdiklerine işaret ederek bu anlaşmanın parlamentodan geçmesinin son derece zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi.

     

    Cevad Talib ayrıca Irak hükümetinin anlaşma konusunu ABD’deki başkanlık seçimlerine kadar erteleme yönünde bir siyaset izlediğini ve bu şekilde Amerikalıların pazarlık gücünü azaltmaya ve kendi üstündeki ABD baskılarını hafifletmeye çalıştığını söyledi.