• 04/05/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Suudi Arabistan İstihbarat Servisi Başkanı Turki el-Faysal, Amerika’nın Irak’ı altın br tepsi içinde İran’a hediye ettiğini söyledi.




    YDH- Suudi Arabistan İstihbarat Servisi Başkanı Turki el-Faysal, Amerika’nın Irak’ı altın br tepsi içinde İran’a hediye ettiğini söyledi.

     

    Ürdün’deki bir stratejik araştırma merkezinde konuşma yapan Suudi Arabistan İstihbarat Servisi Başkanı Turki el-Faysal, İran’ın aslında çok da güçlü olmadığını belirterek “İran, dişleri çelik kağıttan bir kaplandır; İran siyasi sistemi ve liderliği zayıftır” dedi.

     

    İran’ın kendisinin zayıf olmasına rağmen güçlü araçlara sahip olduğunu belirten Faysal, Tahran’ın yayılmacılığını sürdürmek için Arap çıkarlarına el attığını ve bunlardan istifade ettiğini söyledi.

     

    Suudi Arabistan’ın Irak’ın güvenliği konusunda son derece önemli bir rol oynadığını da savunan Turki el-Faysal, “ancak olağan dışı güçler, 2003’ten 2006’ya kadar, Irak’ın İran’ın kontrolü altına girmesi için Irak’ı Pan Arap düşüncesinden uzak tutmaya çalıştılar ve bu yönde faaliyet gösterdiler” dedi.

     

    Bir süre Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği görevini de yürüten Turki el-Faysal, 31 Ağustos 2001'de görevinden ayrılarak büyükelçiliğe atanmasından önce 21 yıl boyunca Suudi istihbaratını yönetmişti.

     

    Turki el-Faysal, Afganistan’ın Sovyet işgali altında olduğu dönemde el-Kaide ile CIA arasındaki ilişkiyi de sağlayan kişi olarak tanınıyor.