• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran, Tahran’daki araştırma reaktörü için ihtiyaç duyulan yakıtın temin edilmesi durumunda yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini durdurabileceğini açıkladı.




    YDH- İran, Tahran’daki araştırma reaktörü için ihtiyaç duyulan yakıtın temin edilmesi durumunda yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini durdurabileceğini açıkladı.

     

    Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti’nin haberine göre İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkesinin Tahran’daki araştırma reaktörü için ihtiyaç duyduğu yakıtı elde etmesi durumunda yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmesini durduracağını açıkladı.

     

    El-Eyyam gazetesine demeç veren İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, “Eğer nükleer yakıt ihtiyacımız giderilirse bizim de uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye ihtiyacımız kalmaz” dedi.

     

    Tıbbi amaçlar için kullanılan Tahran araştırma reaktörü için yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 120 kilo uranyuma ihtiyaç duyan İran, Uluslar arası Atom Enerjisi’nden Tahran’daki araştırma reaktörü için yakıt talep etmiş, Ajans’ın 21 Ekim 2009’da Viyana’da yapılan toplantısında söz konusu yakıtın İran’a takas yoluyla verilmesini öngören bir taslak üzerinde anlaşma sağlanmıştı.

     

    Batılı ülkelerin İran’ın Natanz tesislerinde düşük oranda zenginleştirdiği 1.2 ton uranyuma karşılık Tahran’daki araştırma reaktörünün ihtiyaç duyduğu yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 120 kilo uranyumun bir sene sonra başka bir ülkede takasını öngören bir plan sunması üzerine bu planı reddeden İran, Türkiye ve Brezilya’nın devreye girmesi üzerine bu planı kabul ettiğini açıklamıştı.

     

    Amerika’nın, İran’ın Türkiye ve Brezilya’nın girişimiyle nükleer yakıt takasını kabul etmesine rağmen Güvenlik Konseyi’nden İran’a yaptırımlar öngören 1929 sayılı kararı çıkarması üzerine Tahran da ihtiyaç duyduğu yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş nükleer yakıtı kendi tesislerinde üreteceğini açıklamıştı.