• 08/12/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İslam öğretisinin yerine İran öğretisini önerdiği için yoğun eleştirilere hedef olan yakın arkadaşı Rahim Meşşai’yi savundu.




    YDH- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İslam öğretisinin yerine İran öğretisini önerdiği için yoğun eleştirilere hedef olan yakın arkadaşı Rahim Meşşai’yi savundu.

     

    İlna haber ajansının bildirdiğine göre bakanlar kurulu toplantısından sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İslam öğretisinin yerine İran öğretisinin tebliğ edilmesi gerektiğine ilişkin sözleri sebebiyle yoğun eleştirilere maruz kalan Cumhurbaşkanlığı Bürosu Başkanı Rahim Meşşai konusunda değerlendirmelerde bulundu.

     

    Yapılan bir açıklamanın siyasi kamplaşmalara ve gerginliklere dönüştürülmesinin doğru olmadığını belirten Ahmedinejad, “İslam Cumhuriyeti’nde herkes görüşünü özgür bir şekilde söyleyebilmelidir. Eğer bu konuda bir eleştiri yapılacaksa da bu, diyalog yoluyla yapılmalıdır” dedi.

     

    Başta gazeteci Muhammed Nurizad ve Hamza Keremi olmak üzere çok sayıdaki gazeteci ve siyasetçinin seçimlerden sonra “rejime karşı yumuşak savaş başlatmak” ve “ulusal güvenliğe yönelik suç işlemek” suçlamasıyla ağır cezalara çarptırılmasına düşünce özgürlüğü kapsamında herhangi bir açıklık getirmeyen Ahmedinejad, “toplumda eleştiri ortamı genişletilmelidir. Bu konuda hiç kimseye bir sınırlandırma getirilmemelidir. İnsanlara, onları görüşlerini açıklamaktan sakındıracak şekilde eleştiriler ve itirazlar yapılmamalıdır. Taraftarıyla muhalifiyle herkesin görüşlerini özgür bir şekilde açıklayabileceği açık bir ortamın oluşmasına yardımcı olunmalıdır” dedi.

     

    Rahim Meşşai konusunda gereksiz bir hassasiyet oluşturulduğunu ve oluşturulan bu hassasiyetin olağan olmadığını savunan Ahmedinejad, “Çünkü o sözlerine ne kadar açıklık kavuşturmak istese de onun bu açıklamalarını kabul etmiyorlar. Onun sözlerinden çıkardıkları ilk anlamla ona muhalefet ediyorlar. Bu, ülkedeki düşünce ortamının yönetilmesi bakımından iyi bir yöntem değildir” diye konuştu.

     

    İran’ın dünyadaki en özgür siyasi sistem olduğunu savunan Ahmedinejad, “Sayın Meşşai, cumhurbaşkanlığı bürosunun başkanıdır. Benim ona güvenim tamdır. Ben onu, İslam Cumhuriyeti nizamının ilkelerine ve değerlerine, devrimin ve büyük İran milletinin ideallerine ve velayet çizisine inanan bir kişi olarak tanıyorum” dedi.

     

    Meşşai’nin sözlerine bilimsel eleştiriler getirilmesi gerektiğini belirten Ahmedinejad, “Onun söz ettiği şey son derece açıktır. Hakikat şudur ki İran, asil Muhammedi İslam’ın merkezidir. İslam tarihinde ve medeniyetinde en yüksek role sahiptir. Böyle bir şeyin söylenmesi hiçbir şekilde milliyetçilik değildir. Tersine, bu büyük nimetten dolayı Allah’a bir teşekkür ifadesidir” dedi.

     

    İran’ın, bir öğreti ve aşkın bir kültür olarak coğrafya ve ırkların ötesinde bir şey olduğunu savunan Ahmedinejad, “Bugün beşeriyet, İran’ı insanlık medeniyetinin bayraktarı olarak tanımaktadır. İran’ın ilerlemesi, tüm milletleri memnun etmektedir. Bugün İran tarihi ve öğretisel bir rol oynamaktadır. Hükümetin her bir üyesi İran milletinin tarihi rolünü dile getirmektedir. Bu ise aslında İslam’ı, İran’ı ve İran milletinin cehdini takdir etmektir. Bunların gereksiz siyasi tartışmalara dönüştürülmemesi ve kimilerinin zihinlerinin bulandırılmaması gerekir” diye konuştu.